Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Influensan störtdyker: "Välkommet"

Antalet nya fall av säsongsinfluensa sjunker kraftigt i Sverige. Totalt rapporterades knappt 900 fall under årets första vecka, enligt Folkhälsomyndigheten. Det kan jämföras med nästan 2 500 fall före jul.
Även influensans belastning på vården ser ut att minska.
Vård • Publicerad 14 januari 2022
Färre verkar insjukna i influensa. Arkivbild.
Färre verkar insjukna i influensa. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Antalet personer som vårdas för influensa på sjukhus minskar, enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

– Det är den bild man får när man pratar med chefsläkarna på sjukhus. Det var ett tryck före jul, men det är nu på väg nedåt vad gäller influensa.

Annons

– Det är väldigt välkommet i och med att vi har ett annat virus som inte är på väg ned, utan på väg upp.

Den kraftiga minskningen beror troligtvis på mildare väder, men också ökad försiktighet i samband med den kraftiga smittspridningen av covid-19, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

– Vi vet att temperaturen spelar stor roll för influensaspridningen. När influensan tog fart i mitten av november var det kallt. Nu har vi haft mildare väder, säger han.

Svår att förutspå

Enligt Folkhälsomyndigheten brukar influensaaktiviteten ofta mattas av något under jul- och nyårshelgerna då många är lediga, för att sedan öka igen i januari. Men hur influensan kommer att utvecklas i år är "svårt att förutspå", skriver myndigheten.

Det är sannolikt att restriktionerna som ska begränsa spridningen av covid-19 även kommer att påverka spridningen av influensa.

– Hur mycket restriktioner vi har och hur bra vi är att efterleva dem kommer att spela roll, säger Niklas Arnberg och tillägger:

– Och om det blir ännu kallare med köldknäppar är det sannolikt att det bidrar till ökad smittspridning.

När det är kallt ute så sjunker den relativa luftfuktigheten inomhus, samtidigt som vi spenderar mer tid inomhus, vilket brukar öka spridningen av luftvägsvirus.

– När vi hostar och nyser och det är kallt utomhus och torrt inomhus så blir dropparna som vi hostar och nyser ut mindre. De transporteras längre i luften, när vi hostar och nyser. Det bidrar till att virus smittar mer effektivt.

Tunnare slemhinnor

När det är kallt och torrt blir också våra slemhinnor tunnare.

Annons

– Barriären, alltså slemhinnelagret som normalt sett skyddar våra celler i luftvägarna, blir mindre och tunnare, och skyddar därmed sämre.

Förra influensasäsongen var ovanligt mild, vilket gjorde att vi var mer mottagliga för infektioner då influensan tog fart i november. Vi hade en hel del restriktioner under förra influensasäsongen och var bra på att följa dem, poängterar Niklas Arnberg.

– Den här hösten hade vi inte så mycket restriktioner, i och med att vi hade lite covid. Det öppnade upp för andra virus att sprida sig.

Fakta: Smittspridningen av influensavirus

Totalt rapporterades 881 fall vecka 1, varav 871 var influensa A och 10 fall var influensa B.

Antalet bekräftade fall per 100 000 invånare var högst i Norrbotten, Västmanland, Dalarna, Örebro, och Kalmar.

Även sökningarna om influensa på webben har minskat, och det är färre som ringer 1177 Vårdguiden gällande feber bland barn.

På grund av den breda provtagningen för covid-19, där många prover analyseras för både influensa, RS-virus och coronavirus, är antalet analyserade prover betydligt högre än under tidigare säsonger. Därför går det inte att jämföra antalet fall per vecka med tidigare säsonger.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons