Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Inte välkomna till drottningens jubileumsbalkong

Varken prins Harry, hans hustru Meghan eller prins Andrew är i år välkomna att delta i den kungliga balkongsammankomsten i samband med militärparaden "Trooping the Colour", meddelar en talesperson för drottning Elizabeth.
Storbritannien • Publicerad 6 maj 2022
Hertigparet av Sussex, Harry och Meghan, bredvid brittiske prins Andrew (längst fram) tillsammans på ett foto från 2019. Arkivbild.
Hertigparet av Sussex, Harry och Meghan, bredvid brittiske prins Andrew (längst fram) tillsammans på ett foto från 2019. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En brittisk kunglig balkongsammankomst i juli 2018. Från vänster prins Charles, hertiginnan av Cornwall, prins Andrew, drottning Elizabeth, hertiginnan av Sussex Meghan, prins Harry, prins William och hertiginnan av Cambridge Kate. Arkivbild.
En brittisk kunglig balkongsammankomst i juli 2018. Från vänster prins Charles, hertiginnan av Cornwall, prins Andrew, drottning Elizabeth, hertiginnan av Sussex Meghan, prins Harry, prins William och hertiginnan av Cambridge Kate. Arkivbild.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Den 96-åriga monarken har i stället beslutat att begränsa antalet balkongdeltagare till endast arbetande medlemmar i den kungliga familjen.

– Bara de medlemmar i den kungliga familjen som på drottningens uppdrag utför officiella arbetsuppgifter kommer att vara med henne den 2 juni, säger talespersonen, och tillägger att "beslutet fattats efter noggrant övervägande", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Tagits till nåder?

Annons

Den senaste tiden har det spekulerats i brittiska medier om att alla tre trots allt skulle dyka upp vid paraden – som är startskottet för fyra dagars festligheter då drottningen ska hyllas för sina sammanlagt 70 år vid tronen.

Den nu 62-årige prins Andrew, som är yngre bror till tronarvingen prins Charles, har länge ansetts vara drottningens favoritbarn.

Men efter att han varit inblandad i skandaler kopplade till den dömde amerikanske sexförbrytaren och finansmannen – och numera avlidne – Jeffrey Epstein har prinsen fråntagits sina offentliga uppdrag.

Tidigare i år nådde dock Andrew en uppgörelse med en i dag vuxen kvinna som anklagat honom för att ha tilltvingat sig sex av henne när hon var 17 år. Kvinnan har också sagt att hon då var offer för människohandel ombesörjd av Epstein. När så prinsen tidigare i år ledsagade sin mor vid en minnesstund för hennes framlidne make prins Philip, drog vissa brittiska medier slutsatsen att Andrew tagits till nåder igen.

Men hans framträdande vid minnesstunden var kontroversiellt och väckte reaktioner. Fredagens besked kan därför uppfattat som en vink att Buckingham Palace inte vill ha en upprepning av kritiska reaktioner, skriver AFP.

Inga halvmesyrer

Att prins Harry och hans hustru Meghan – som fortfarande har titlarna hertigen och hertiginnan av Sussex – inte är välkomna tolkas som att drottningen inte accepterar några halvmesyrer när det gäller de kungliga åtagandena.

Antingen är man kunglig familjemedlem med allt vad det innebär. Eller så är man det inte.

Harry och Meghan lämnade under stor uppståndelse det kungliga livet i januari 2020 och flyttade därpå till USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons