Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Paradskjutning "planerades veckor i förväg"

Den 21-årige man som har gripits misstänkt för masskjutningen vid nationaldagsfirandet i USA planerade brottet en längre tid, uppger polisen.
USA • Publicerad 5 juli 2022
FBI undersöker brottsplatsen där minst sex människor dödades under måndagens nationaldagsfirande i USA.
FBI undersöker brottsplatsen där minst sex människor dödades under måndagens nationaldagsfirande i USA.Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT
President Joe Biden uppmanade till att hissa amerikanska flaggan på halv stång under tisdagen för att hedra offren i attacken.
President Joe Biden uppmanade till att hissa amerikanska flaggan på halv stång under tisdagen för att hedra offren i attacken.Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Över 70 skott avlossades på måndagen från taket på en byggnad i Chicago-förorten Highland Park. Från taket hade mannen enligt polisen överblick över gatan där en nationaldagsparad gick.

Han använde enligt polisen ett halvautomatiskt gevär liknande typen AR-15, som blivit ökänt för att användas vid masskjutningar.

Annons

– Han var klädd i kvinnokläder, och utredare tror att han var det för att dölja sina ansiktstatueringar och sin identitet när han flydde, säger Covelli.

Polisen uppger att den misstänkte gärningsmannen sedan gick till fots hem till sin mor och körde därifrån i hennes bil, där ytterligare ett vapen hittades.

Åtta ännu på sjukhus

Minst sex personer dödades i attacken och ett dussin skadades. Efter dådet vårdades totalt 38 personer på sjukhus varav åtta fortfarande vårdas för sina skador på tisdagen.

Den misstänkte beskrivs av sina närstående som tystlåten och introvert. Men på internet visade han upp en annan personlighet. 21-åringen brukade lägga upp musik och videos där det ofta förekom våld. En video visar hur en figur skjuter en person som sitter på knä och ber om nåd.

Youtube och Spotify har tagit ner det material som mannen har publicerat på sina kanaler, och även hans sociala medier-konton har plockats bort.

Oklart motiv

Enligt polisen agerade mannen ensam. Han är ostraffad och inte känd av polisen sedan tidigare. Han hade köpt mordvapnet själv, på laglig väg, i delstaten Illinois.

– Vi har bokstavligen ingenting på honom. Han var inte inblandad i någonting, säger polischefen Dave Wentz till CNN.

För CNN uppger polisen att skjutningen i sig var avsiktlig, men att de personer som träffades av skotten var slumpmässigt utvalda. Polisen har inte kunnat fastställa något motiv, men ser heller ingen religiös eller rasistisk koppling till brottet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons