Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iraks premiärminister: Jobbar på klimatplan

Iraks premiärminister utlovar nu åtgärder för att tackla klimatförändringarna och dess påverkan på landet. Irak är ett av de fem länder som drabbas hårdast av klimatförändringar, enligt FN.
Irak • Publicerad 12 mars 2023
Torkan är utbredd i Irak. Arkivbild.
Torkan är utbredd i Irak. Arkivbild.Foto: Anmar Khalil/AP/TT

Fattigdomen i landet är utbredd efter år av både krig och perioder av torka. Allt mer av landets yta förvandlas till öken och vattenflödet från de båda floderna Eufrat och Tigris har minskat, bland annat som en följd av mindre nederbörd.

– Fler än sju miljoner medborgare har drabbats i Irak och hundratusentals har tvingats på flykt, på grund av att de förlorat sin försörjning som är beroende av jordbruk och jakt, sade premiärminister Mohammad Shia al-Sudani i ett tal på en klimatkonferens i staden Basra.

Enligt premiärministern arbetar regeringen med att ta fram en nationell klimatplan som bland annat innefattar anläggningar för förnybar energi och minskade koldioxidutsläpp. Man ska även arbeta för att bevara landets biologiska mångfald och har planer på ett större skogsplanteringsprojekt – fem miljoner träd ska planteras ut runt om i landet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons