Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anhöriga kompenseras efter Irans nedskjutning

Iran kommer att kompensera anhöriga till svenska och andra utländska medborgare som fanns på det plan som Iran sköt ned i januari. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för TT.
Men det är oklart när det kan vara färdigförhandlat om summor.
Iran • Publicerad 2 juli 2020
Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.
Nedskjutningen av det ukrainska planet den 8 januari, med flera svenska medborgare ombord, krävde 176 människors liv. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi
Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: Ali Lorestani/TT

– Det får vi se, det beror på hur pass medgörliga Iran är vad gäller summan. Men vi räknar med att vi inom mycket kort tid ska kunna ha det första konkreta förhandlingsmötet, säger Linde.

De fem länder som agerar tillsammans mot Iran i frågan är Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och Afghanistan. De hade alla medborgare på planet från Ukraine International Airlines som sköts ned av en iransk luftvärnsrobot kort efter starten från Teheran den 8 januari i år. På planet, med totalt 176 personer ombord, fanns 17 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Annons

Länderna har nu skrivit på ett avtal, som Iran enligt Ann Linde är införstått med, om att gå fram gemensamt om pengar till anhöriga.

– Vi har undertecknat ett samförståndsavtal om att vi nu ska förhandla gemensamt med Iran om gottgörelse, kompensation till offrens anhöriga, säger Linde.

Tvekar inte

Men kan Linde och hennes ministerkollegor verkligen vara säkra på att Iran kommer att betala ut kompensation?

– Det finns ingen tvekan om det, säger Linde och tillägger att det bland annat följer av att Iran tagit på sig ansvaret.

Hon tillägger att hon och var och en av hennes kollegor har haft enskilda samtal med den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif om saken.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson, Hans Wallmark, framhåller vikten av att regeringen ser till att det blir full kompensation för de anhöriga och att det hela sköts respektfullt och rättssäkert. Sverige får inte vela.

– Iran är inte vilken regim som helst, säger Wallmark och hänvisar till att landet till en början förnekade allt ansvar för nedskjutningen och att landet har krånglat vad gäller att erkänna personers medborgarskap i andra länder.

I veckan meddelade en iransk militäråklagare att det var den mänskliga faktorn som gjorde att militären sköt ner planet. Det uppgavs vara ett handhavandefel.

Iran har tidigare bara velat förhandla med offrens familjer eller med vart och ett av länderna. Det har lämnat frågetecken för om och när anhöriga kan få pengar och hur mycket det kan bli.

Oklart om summa

Inte heller nu är det klart vilka nivåer det kan handla om. Ann Linde säger att de fem länderna kommer att stödja sig på vad internationella konventioner listar. Hon kan dock inte ange några belopp.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav i februari att Iran skulle ha erbjudit en ersättning till de anhöriga till offren på 80 000 dollar, då motsvarande omkring 770 000 kronor, till varje drabbad familj. Det ansåg Ukraina var för lite pengar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD sade sig då inte ha hört något om summor.

Fakta: Detta har hänt

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En utredning ledd av Iran pågår för att ta reda på vad som hänt. Sverige har rätt att utse en expert dit eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons