Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Israels största militärexport går till Tyskland

USA har godkänt en "banbrytande" försäljning av det antiballistiska missilförsvarssystemet Arrow 3 till Tyskland, meddelar Israels försvarsdepartement.
Den militära affären uppges vara Israels största någonsin – värd drygt 38 miljarder kronor.
Israel • Publicerad 17 augusti 2023
Missilförsvarssystemet Arrow 3 är utvecklat av Israel och USA. Nu ska det säljas till Tyskland. ArkivbildFoto: Israel Ministry of Defense Spokesperson's Office/TT

Missilförsvarssystemet Arrow 3, eller Hetz 3 som det heter på hebreiska, är gemensamt utvecklat och producerat av Israel och USA.

Systemet är utformat för att skjuta ner ballistiska missiler ovanför jordens atmosfär, från ett avstånd på upp till 2 400 kilometer.

Annons

Beskedet om den amerikanska regeringens godkännande kom från USA:s utrikesdepartement under torsdagen, skriver Israels försvarsdepartement i ett uttalande.

"Det israeliska försvarsdepartementet, det tyska federala försvarsdepartementet och Israel Aerospace Industries kommer att underteckna det viktiga försvarsavtalet värt 3,5 miljarder dollar (drygt 38 miljarder kronor)", heter det i uttalandet.

Israels försvarsminister Yoav Gallant, som citeras i uttalandet, kallar avtalet "det största i Israels historia".

Det slutgiltiga avtalet förväntas undertecknas i slutet av 2023, efter att ha godkänts av parlamenten i både Tyskland och Israel, enligt försvarsdepartementet.

Arrow 3 användes för första gången av Israel 2017 och ses av landet som ett skydd mot attacker från Syrien och Iran.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons