Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO kritiserar Ivo – brast i tillsyn av boende

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har på flera sätt brustit i sin tillsyn av ett LSS-boende.
Det konstaterar Justitieombudsmannen, som nu riktar skarp kritik mot Ivo.
Vård • Publicerad 2 maj 2022
Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Ivo för bristande tillsyn av ett LSS-boende. Arkivbild.
Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Ivo för bristande tillsyn av ett LSS-boende. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

2019 genomförde Ivo en granskning av ett LSS-boende i Gnosjö kommun efter det att systern till en brukare framfört klagomål mot boendet. LSS-boenden är bostäder avsedda för personer med funktionsnedsättningar.

Efter granskningen avslutades ärendet med motiveringen att Ivo inte hade uppmärksammat några brister inom de områden som tillsynen omfattat.

Annons

Ett år senare, sedan SVT:s Uppdrag granskning sänt ett program om brukarens förhållanden på boendet, kom flera klagomål in till Justitieombudsmannen (JO). En inspektion som JO genomförde visade då bland annat att brukaren varit frihetsberövad under sin vistelse på boendet, trots att det inte är tillåtet.

Reda ut

Nu riktar JO skarp kritik mot Ivo och konstaterar att såväl genomförandet av Ivo:s inspektion som dokumentationen och utformningen av beslutet varit bristfälliga.

"När Ivo genomför en inspektion är det viktigt att den görs noggrant och att den inte blir alltför summarisk. Eftersom Ivos tillsyn inleddes efter klagomål från brukarens syster hade en rimlig utgångspunkt för inspektionen varit att försöka reda ut om det fanns någon grund för det som hade framförts. Utifrån dokumentationen i tillsynsärendet framstår det som att inspektionen saknade fokus på de klagomål som riktats mot boendet", säger Justitieombudsman Thomas Norling enligt ett pressmeddelande.

Svårt att förstå

Han ser mycket allvarligt på bristerna. Norling konstaterar att det är svårt att förstå hur Ivo resonerade när man gjorde bedömningen att brukaren erbjöds insatser med god kvalitet och hade goda levnadsvillkor – trots de allvarliga uppgifter som fanns i beslutsunderlaget.

"Jag utgår från att myndigheten vidtar nödvändiga åtgärder utifrån de uttalanden som jag gjort", säger Thomas Norling.

Ivo delar JO:s kritik och skriver i en kommentar till TT:

"Ivo har sedan tidigare konstaterat brister i myndighetens hantering av detta ärende. Mot bakgrund av detta har myndigheten därför vidtagit flertalet åtgärder för en stärkt tillsyn."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons