Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO kritiserar region – men vill se nya regler

Halland får kritik av Justitieombudsmannen för att man inte ville vaccinera personer som var bosatta utanför regionen. Agerandet bedöms inte ha stöd i lagen.
Men i framtiden kan det behövas särskilda regler för vaccinering i en pandemi, anser JO också.
Coronaviruset • Publicerad 13 januari 2022
Endast hallänningar kunde boka vaccintid digitalt i Halland under en tid 2021. Olagligt, anser JO – som samtidigt uppmanar till översyn av reglerna för vaccinering i en pandemi. Arkivbild.
Endast hallänningar kunde boka vaccintid digitalt i Halland under en tid 2021. Olagligt, anser JO – som samtidigt uppmanar till översyn av reglerna för vaccinering i en pandemi. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Under våren och sommaren 2021 var den digitala bokningen av coronavaccinering i Halland bara öppen för regionens egna invånare.

Icke-hallänningar kunde boka vaccintid via telefon, men uppmanades då att i första hand vaccinera sig i sin egen region.

Annons

Smittspridningen i Halland var stor, och det fanns också stor efterfrågan på vaccin från de egna invånarna.

Reglerna som infördes fick effekt. Antalet icke-hallänningar som vaccinerades i regionen sjönk drastiskt.

Men Region Hallands agerande anmäldes till JO, som nu ger de klagande rätt.

Det finns "inte stöd i lagstiftningen för att göra skillnad mellan regionens egna invånare och andra patienter", säger chefs-JO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Samtidigt lyfter JO fram att reglerna för en situation som denna bör ses över. Kanske behövs särskilda bestämmelser för vaccinationer under en pandemi, skriver JO.

Beslutet skickas till regeringen, och till den utredning som ser över smittskyddslagen inför framtida pandemier.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons