Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

JO riktar kritik mot Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset • Publicerad 14 februari 2022
Folkhälsomyndigheten får kritik av JO. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten får kritik av JO. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Folkhälsomyndigheten för deras handläggning av framställningar om att lämna ut allmänna handlingar.

JO har sedan pandemins början fått in ett stort antal klagomål från enskilda personer och journalister mot FHM och har sett vissa brister i myndighetens handläggning.

Annons

Chefs-JO Erik Nymansson säger i beslutet att han har "förståelse för att pandemin har krävt omfattande arbetsinsatser av Folkhälsomyndigheten inom dess sakområde samtidigt som antalet framställningar om allmänna handlingar har ökat markant i såväl antal som komplexitet till en för myndigheten historiskt hög nivå".

"Offentlighetsprincipen är emellertid central i den svenska rättsordningen", betonar Nymansson, inte minst under en allvarlig samhällskris som pandemin.

FHM har vidtagit flera åtgärder, något JO ser positivt på.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons