Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jobbade natt – utan kollektivavtal

Företaget Klarna riskerar ekonomiska sanktioner efter det framkommit att man brutit mot arbetstidslagen, enligt Arbetsmiljöverket.
Detta efter att det ska ha förekommit nattarbete utan något kollektivavtal, skriver tidningen .
Arbete • Publicerad 13 september 2022
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Arkivbild.
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, säger Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket och som besökt Klarna, till tidningen.

Klarna ska nu inkomma med tidrapporter hur mycket de anställda arbetat under beredskapstid och eventuellt nattarbete. Därefter avgör myndigheten om och hur mycket företaget ska betala.

Annons

Avgiften för brott mot arbetstidslagen ligger på 483 kronor per timme och anställd.

Klarna skriver i ett mejl till TT att företaget vill göra rätt men att det inte tycker att det behöver dispens från Arbetsmiljöverket enligt den lagstiftning som gäller. Anledningen till att många jobbar natt är enligt företaget bland annat den beredskapsjour som behövs för att verksamheten sträcker sig över många tidszoner.

"Våra medarbetares hälsa och arbetsmiljö är en absolut prioritet och därför är vi tacksamma för Arbetsmiljöverkets synpunkter och förbättringsförslag", skriver Klarna i mejlet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons