Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jobbsiffror gav full fart på New York-börsen

Ny oväntat positiv jobbstatistik och hopp om snabb ekonomisk återhämtning efter coronapandemin gav börsen i New York ordentlig fart på fredagen.
Börs • Publicerad 5 juni 2020
Det var breda uppgångar på börsen i New York på fredagen. Arkivbild.
Det var breda uppgångar på börsen i New York på fredagen. Arkivbild.Foto: Johan Hallnäs/TT

Det som fick mäklarna att brassa på med bredsidorna var framför allt nya siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement. De visar att antalet sysselsatta, jordbrukssektor undantagen, oväntat ökade med 2,5 miljoner personer i maj. Vad som väntades var en minskning med 8 miljoner.

Det innebar samtidigt att landets arbetslöshet landar på 13,3 procent – att jämföra med de nattsvarta 19,8 procent som analytikerna hade förväntat sig.

Annons

– Jag tror inte någon förutsåg det här, säger Michael Arone, chef ör investeringsstrategi på analytikerbolaget State Street Global Advisors i Boston.

Han säger att en del analytiker förutspått att pandemins effekter på den amerikanska arbetsmarknaden är tillfälliga och snabbt kommer att avta igen när restriktionerna hävts.

– Den här rapporten bekräftar det, säger Arone.

Dow Jones industriindex steg 3,2 procent, S&P 500 klättrade 2,6 procent och Nasdaqs kompositindex gick alltså upp 2,1 procent.

För Nasdaqs kompositindex var det så pass spralligt att det under stora delar av handelsdagen såg ut att slå den rekordnotering som sattes före pandemin i februari, men indexet föll tillbaka under slutet av dagen.

Under veckan steg Nasdaqs kompositindex med 3,4 procent, S&P 500 med 4,9 procent och Dow Jones industriindex med 6,8 procent. För de två senare innebär det den bästa veckan sedan i början av april.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons