Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johnson: Ryssland håller en pistol mot Ukraina

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att den ryske att presidenten Vladimir Putin "håller en pistol" mot Ukrainas huvud, rapporterar . Johnson konstaterar också att Ryssland försöker "rita om den europeiska säkerhetskartan".
Ukraina • Publicerad 1 februari 2022
Storbritanniens Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller gemensam presskonferens.
Storbritanniens Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller gemensam presskonferens.Foto: Peter Nicholls/AP/TT

Den brittiske premiärministern är på besök i Ukraina för samtal med president Volodymyr Zelenskyj.

– Det finns en tydlig och överhängande fara. Det här är ett kritiskt ögonblick och det är viktigt att vi står tillsammans med Ukraina, säger Johnson vid en gemensam presskonferens med den ukrainske presidenten.

Annons

President Zelenskyj säger att han ser fram emot det ögonblick då Ryssland drar tillbaka sina trupper från den ukrainska gränsen.

– Vi behöver inga ord, det är bara att ta steget. Jag vet att många ryssar inte vill slåss och dö i ett krig med Ukraina, säger han.

Mötet i Ukraina ses i brittisk press som ett "andrum" för premiärminister Johnson, efter högljudd kritik mot de "spritfyllda fester" som avslöjats ha ägt rum på Downing Street under pandemin.

Boris Johnson lovade bot och bättring inför brittiska parlamentet innan han reste till Ukraina.

– Jag förstår – och jag kommer att rätta till det, sade han.

Ett samtal med Putin skulle ha ägt rum under måndagen, men blev uppskjutet. Enligt Johnson ska samtalet föras under morgondagen.

– Det är av yttersta vikt att Ryssland träder tillbaka och väljer diplomatins väg. Jag tror att det fortfarande är möjligt, säger han.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons