Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Journalist ersätter mördad presidentkandidat

Ecuador • Publicerad 14 augusti 2023
Construyes nya presidentkandidat Christian Zurita tillsammans med vicepresidentkandidaten Andrea González på söndagen.
Construyes nya presidentkandidat Christian Zurita tillsammans med vicepresidentkandidaten Andrea González på söndagen.Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Den ecuadorianske journalisten Christian Zurita ersätter mördade Fernando Villavicencio i landets presidentval om en vecka.

Villavicencio, också han journalist som hade lovat att ta strid mot korruption och karteller, sköts till döds den 9 augusti i samband med ett kampanjmöte i huvudstaden Quito.

Annons

Tidigare har Villavicencios parti Construye sagt att han ska ersättas av vicepresidentkandidaten Andrea González. Men partiet var rädda att hennes kandidatur skulle kunna ogillas då hon redan var registrerad som kandidat till vicepresidentposten.

Som ett tecken på den oro som nu genomsyrar kampanjen dök både Zurita och en annan kandidat, Daniel Noboa, på söndagskvällen upp iklädda skottsäkra västar inför en tv-debatt.

Sex personer har hittills gripits och ytterligare en dödats i samband med polisutredningen om mordet.

Ecuadors president Guillermo Lasso har skyllt mordet på organiserad brottslighet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons