Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Nilsson: Journalister åter välkomna i kommunhuset

Det nya politiska styret i Sölvesborg ska underlätta för journalister att komma in och röra sig i kommunhuset. Ett välkommet besked.
Anders NilssonSkicka e-post
Publicerad 7 januari 2023
Anders Nilsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under Samstyrets fyra år var det krångligare att vara journalist. Mina kollegor vittnar om att det varit svårt att få tag i ledande politiker. Rutiner med presskonferenser efter nämndsammanträden avvecklades mer eller mindre.

Och så låstes kommunhuset för allmänheten, inklusive journalister. Så har man i och för sig av säkerhetsskäl gjort på många platser i landet. Men jag har upplevt att det stängda kommunhuset på något sätt ligger i linje med en bild av Sölvesborg som har förmedlats: Det är en otrygg plats, både dagtid och kvällstid.

Annons

Jag som har bott i stan känner inte riktigt igen mig. Jag har gått ut med hunden i stort sett varje kväll i mer än 20 år och nästan hajat till om jag råkat möta någon människa ute efter klockan åtta.

Det är möjligt att andra känt eller känner sig otrygga och det är ju förfärligt. Men jag tror inte att det är hälsosamt att fokusera alltför mycket på otrygghet. Och inte heller att kommunhuset ska vara igenbommat för besökare som inte har avtalat tid med en tjänsteperson eller politiker.

Det nya styret meddelade i veckan att man vill jobba för ökad öppenhet. Journalister ska få tillträde utan att behöva stå med mössan i handen i receptionen. Jag välkomnar att man återgår till rutiner som förenklar vårt arbete, och att ambitionen är att även allmänheten ska få ökat tillträde.

”Lokalmedia fick i förra veckan en känga av avgående kommunalrådet Louise Erixon för att vi inte har granskat hur mycket den nya politiska organisationen kommer att kosta.”
Anders Nilsson

Förhoppningsvis blir det också lättare att få tag i beslutsfattare. Exempelvis har, som jag tidigare nämnt, byggnadsnämndens ordförande bara varit tillgänglig via mejl.

Lokalmedia fick i förra veckan en känga av avgående kommunalrådet Louise Erixon för att vi inte har granskat hur mycket den nya politiska organisationen kommer att kosta. Många har reagerat negativt på hennes utspel, men jag har svårt att bli upprörd. Vi ska inte vara några prinsessor på ärten.

Fast om jag är rätt informerad blir det ingen höjning av arvodena. Och SD har enligt uppgift inte haft några invändningar i arvodesnämnden.

Däremot vill SD och KD minska den politiska representationen, medan det nya styret vill utöka antalet politiker. Man kan ha synpunkter på båda inriktningarna. I det första fallet koncentreras makten till färre personer. I det andra riskerar det att bli en kostsam och trög apparat.

Det finns anledning att återkomma till kostnaden för den nya politiska organisationen i Sölvesborg.

Trevlig helg.

Annons
Annons
Annons
Annons