Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Beskedet: Gota Media lägger ner två tidningar

Tidningarna Östra Småland och Nyheterna går i graven.
Kalmar • Publicerad 25 november 2019
Gota Medias vd Boine Gepertz och styrelseordförande Bennie Ohlsson lämnade beskedet om nedläggning på måndagsmorgonen.
Gota Medias vd Boine Gepertz och styrelseordförande Bennie Ohlsson lämnade beskedet om nedläggning på måndagsmorgonen.Foto: Mats Holmertz

Det tunga beskedet lämnade idag Gota Medias styrelseordförande Bennie Ohlsson.

Ett besked som nådde medarbetarna i tidningshuset i Kalmar under måndagsförmiddagen.

Annons

– Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare, säger Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland/Nyheterna, till den egna tidningen.

Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland och Nyheterna i Kalmar län.
Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland och Nyheterna i Kalmar län.

Så här motiverar Gota Media beslutet:

”På grund av stora ekonomiska förluster under lång tid har Gota Media bestämt sig för att det inte längre är hållbart att ge ut tidningen, utan i stället läggs den ned.”

– Det här är en sorglig dag för Östra Småland och Nyheterna, de anställda och för tidningarnas alla trogna abonnenter, säger Gota Media AB:s och Östra Småland AB:s styrelseordförande Bennie Ohlsson i ett pressmeddelande.

–Men det här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Verksamheten har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning.

Tidningarna utkommer inom kort med sitt sista nummer. Tidningens prenumeranter erbjuds i stället Barometern-OT.

Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson beklagar djupt att systertidningen läggs ner.

– Det är alltid oerhört tråkigt när en tidning försvinner. Till Östra Småland och Nyheterna har jag särskilt starka band eftersom jag är uppväxt i Oskarshamn, plus att jag under mina 20 år på Sydöstran har odlat många och långa band till kollegorna i Kalmar län. Vi har alltid haft ett gott samarbete. Jag lider med dem, säger Anders Nilsson.

När det gäller ekonomin tillägger han att förutsättningarna för Sydöstran inte går att jämföra med Östra Smålands.

– Vi har historiskt sett haft en starkare position på tvåtidningsmarknaden, inte minst på lokalredaktionerna. Det gäller även för annonserna, där vi har ett framgångsrikt annonssamarbete med BLT, säger Anders Nilsson.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons