Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kalifornien slopar virusregler: "Vänder blad"

USA • Publicerad 16 juni 2021
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på plats vid ett lotteri för vaccinerade på Universal Studios.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom på plats vid ett lotteri för vaccinerade på Universal Studios.Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Det var den första amerikanska delstaten att för nästan 15 månader sedan beordra sina invånare att stanna hemma för att minska smittspridningen. Men nu har Kalifornien lyft de flesta pandemirelaterade begränsningarna när det gäller att hålla avstånd och hur många som får samlas på en plats.

Vaccinerade behöver som huvudregel inte längre bära munskydd, även om fängelser, sjukhus och kollektivtrafik utgör undantag.

Annons

– Äntligen kan vi vända blad, säger guvernör Gavin Newsom på en ceremoni för att fira "den fulla återöppningen av Kaliforniens ekonomi".

Den folkrika delstaten blev i vintras epicentrum för covid-19 i USA.

– Det fanns en tid, för bara några månader sedan i januari, när liksäckarna tog slut i södra Kalifornien, påminner Newsom.

Sedan dess har en stor del av Kalifornien vaccinerats och antalet nya virusfall är bland de lägsta bland landets delstater.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons