Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

Rwanda • Publicerad 23 september 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron och Rwandas president Paul Kagame vid en gemensam presskonferens i Rwandas huvudstad Kagame 2021. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron och Rwandas president Paul Kagame vid en gemensam presskonferens i Rwandas huvudstad Kagame 2021. Arkivbild.Foto: Muhizi Olivier/AP/TT

Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

Gripandet av Pierre Kayondo, som tidigare även varit parlamentsledamot, ska ha skett i tisdags. Han anklagas enligt uppgifterna för delaktighet i folkmord och brott mot mänskligheten.

Annons

Kayondo har utretts sedan 2021. Utredningen drog i gång sedan föreningen CPCR, som arbetar för att få folkmordsmisstänkta lagförda, anklagat honom för att ha deltagit i organiseringen av massakrer och för att ha upprättat väpnade grupper.

Kayondo tros ha bott i den franska hamnstaden Le Havre.

CPCR:s medgrundare Alain Gauthuier säger i ett uttalande att han är nöjd att "klagomålet följdes upp genom att en utredning inleddes och att rättvisan var intresserad av Kayondo".

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons