Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

EU: 160 ryssar läggs till på sanktionslista

EU har lagt till ytterligare 160 ryska oligarker och parlamentariker på sin svarta lista med anledning av kriget i Ukraina. Man riktar också sanktioner mot kryptotillgångar och rysk sjöfartssektor.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2022
EU-regeringar är eniga om en ny runda EU-sanktioner mot Ryssland. Arkivbild
EU-regeringar är eniga om en ny runda EU-sanktioner mot Ryssland. ArkivbildFoto: Alexander Zemlianichenko Jr AP/TT

Syftet är att täppa till kryphål i de tidigare sanktioner som riktats mot Ryssland.

"Vi drar åt nätet av sanktioner ytterligare som svar på Rysslands militära aggression mot Ukraina", skriver EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen på Twitter.

Annons

146 ryska politiker i federationsrådet, överhuset i det ryska parlamentet, får sina tillgångar frusna samt inreseförbud. 14 oligarker med koppling till Kreml och deras familjer läggs till på listan över personer vars tillgångar fryses, samt svartlistas från att få visum.

Fler oligarker

Det ryska federationsrådets ledamöter hamnar på sanktionslistan sedan de röstat för åtgärder som ingår i det ryska invasionskriget i Ukraina, som inleddes den 24 februari. De har även godkänt en lag som kriminaliserar spridningen av nyheter som ryska myndigheter bedömer som fejk.

Bland oligarkerna som läggs till sanktionslistan finns multimiljardären och konstgödselmagnaten Andrej Melnitjkenko, Aeroflots vd Michail Poluboyarinov samt kemikaliemiljardären Dmitrij Mazepin och hans son racerföraren Nikita Mazepin.

Även utrikesminister Sergej Lavrovs svärson, livsmedelsentreprenören Alexandr Vinokurov, finns med på listan. Lavrov själv har svartlistats tidigare.

Skärpta restriktioner införs mot kryptovalutor för att hindra att personer kringgår sanktioner genom att använda kryptovalutor.

Tre banker i Belarus

Tre banker i Belarus utestängs från Swift-systemet, som banker använder för kommunikation i samband med internationella transaktioner. Sedan tidigare har sju ryska banker stängts av från Swift som en sanktion, ett beslut som ska träda i kraft nästa vecka.

EU lägger också restriktioner på transaktioner med Belarus centralbank.

Dessutom införs restriktioner mot export av teknik för navigering och radiokommunikation på fartyg inom den ryska sjöfartssektorn.

Storbritannien går också vidare med nya sanktioner, bland annat ett exportförbud av teknik och komponenter till flygplansindustrin samt ett embargo mot försäkrings- och återförsäkringsprodukter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons