Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kanada överväger lättade restriktioner

Kanada • Publicerad 9 februari 2022
Lastbilar blockerar fortfarande gator i centrala Ottawa.
Lastbilar blockerar fortfarande gator i centrala Ottawa.Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/AP/TT

Flera kanadensiska provinser överväger att lätta på sina coronarestriktioner.

Landet, och framför allt dess huvudstad Ottawa, har i snart två veckor präglats av stora protester mot restriktionerna.

Annons

Provinsen Saskatchewan meddelade i tisdags att man var redo att häva alla pandemirestriktioner. Även från provinserna Québec och Alberta har det kommit liknande signaler.

Premiärminister Justin Trudeau har skiftat i ton något – för ett par dagar sedan sade han att "protesterna måste upphöra". På tisdagen handlade hans budskap mer om förståelse och att "tiden när vi kommer att kunna slappna av närmar sig".

– Vi är alla trötta på restriktioner, på krav, på att behöva göra uppoffringar, säger Trudeau som också tillägger att vaccinkrav är "ett sätt att undvika ytterligare restriktioner".

"Frihetskonvojen", som rörelsen själv kallar sig, nådde huvudstaden den 29 januari och har parkerat sina stora lastbilar på stadens gator, ställt upp tält och tillfälliga bodar. Protester i solidaritet med de i Ottawa har genomförts över hela landet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons