Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kanadaprotester stoppar gränshandel

Kanada oroas över konsekvenserna av de covidprotester som har pågått i nära två veckor – lastbilar blockerar bland annat vägar i huvudstaden Ottawa, men även gränsövergångar till USA påverkas.
Kanada • Publicerad 9 februari 2022
Lastbilar stoppas från att ta sig över Ambassador bridge som förbinder Detroit i Michigan, USA, och Windsor i Ontario, Kanada.
Lastbilar stoppas från att ta sig över Ambassador bridge som förbinder Detroit i Michigan, USA, och Windsor i Ontario, Kanada.Foto: Daniel Mears/Detroit News/AP/TT

Ambassador bridge förbinder den kanadensiska provinsen Ontario med den amerikanska delstaten Michigan. Sedan i måndags har bron blockerats av anhängare till demonstranterna i Ottawa som protesterar mot vaccinkrav och covidrestriktioner.

Bron är den mest trafikerade handelsövergången i Nordamerika. Den kanadensiska ministern Marco Mendicino sade på tisdagen att trafiken över bron står för 25 procent av all handel mellan Kanada och USA.

Annons

Ytterligare en viktig handelsövergång mellan Alberta i Kanada och Montana i USA har varit blockerad i flera dagar.

Kanadas transportminister Omar Alghabra varnar att den här sortens blockader får allvarliga konsekvenser för ekonomi och leveranskedjor.

– Jag har redan hört från biltillverkare och livsmedelshandlare. Det här är verkligen en allvarlig anledning till oro, säger han.

Man lyckas fortfarande köra varor mellan länderna men med flera timmars försening då lastbilar tvingas ta långa omvägar.

"Företagsföreningar på båda sidor om gränsen kräver en snabb och omedelbar rensning av blockaden av Ambassador bridge mellan Windsor och Detroit och en snabb återöppning av bron" heter det i ett uttalande från en sammanslutning av ett 60-tal företag från båda länder.

"När våra ekonomier nu tar sig ur pandemins påverkan kan vi inte låta någon grupp undergräva den gränsöverskridande handeln som försörjer familjer på båda sidor om gränsen."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons