Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kanadas Trudeau: "Jag har covid"

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han har testat positivt för covid-19 men att han mår bra och kommer att fortsätta att arbeta hemifrån. Han fördömer även de senaste dagarnas protester.
Kanada • Publicerad 1 februari 2022
Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han har smittats med covid-19.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att han har smittats med covid-19.Foto: Adrian Wyld/The Canadian Press/AP/TT

Premiärministern, som har fått tre vaccinsprutor, talade under en virtuell presskonferens och fördömde då även de vaccinprotester som hållits i bland annat Ottawa de senaste dagarna.

– Kanadensare chockas och upprörs av vissa människors beteende i vår huvudstad, säger Trudeau.

Annons

– Jag vill vara tydlig. Vi låter oss inte skrämmas av de som förolämpar och begår övergrepp mot småföretagare eller stjäl från hemlösa. Vi ger inte efter för de som använder rasistiska flaggor. Vi kommer inte att böja oss för de som ägnar sig åt vandalism eller som vanärar våra veteraner, fortsätter han.

En lastbilskonvoj med hundratals kanadensiska förare körde i fredags till huvudstaden Ottawa för att demonstrera mot det nyligen införda vaccinkravet för att passera gränsen till USA. På plats slöt flera tusen personer upp och på måndagen var en mindre grupp demonstranter fortfarande kvar i centrala Ottawa.

Under helgen har bilder spridits som visar hur demonstranter urinerar på minnesmonument över kanadensiska soldater liksom personer som bär flaggor med hakkors på. Många demonstranter har dessutom vägrat bära munskydd och ett härbärge för hemlösa uppger att demonstranter krävt att få mat av dem.

De som organiserat protesterna har framfört krav på att alla covid-19-restriktioner ska slopas, liksom vaccinkrav och att Trudeau ska avgå. Detta trots att han ansvarar för väldigt få av de restriktioner som gäller i Kanada – de flesta har införts av provinsstyrena.

Enligt myndigheterna är nära 80 procent av befolkningen fullt vaccinerad mot covid-19.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons