Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kärnenergisamtal med Iran återupptas

Kärnenergiförhandlingar med Iran återupptas på tisdagen i Wien.
Och USA säger att det hastar att nå ett resultat.
Iran • Publicerad 7 februari 2022
I Palais Coburg i Wien har kärnenergiförhandlingarna med Iran hållits.
I Palais Coburg i Wien har kärnenergiförhandlingarna med Iran hållits.Foto: Michael Gruber/AP/TT

– Ett avtal som på allvar tar sig an alla parters farhågor finns inom räckhåll. Men om avtalet inte blir klart de närmaste veckorna så kommer Irans pågående kärnkraftsprogram att göra det omöjligt för oss att återgå till kärnenergiuppgörelsen, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement till nyhetsbyrån AFP.

Representanter från Kina, Tyskland, Ryssland, Storbritannien, Iran och USA deltar i samtalet, skriver Alain Matton, talesperson för EU, på Twitter.

Annons

Parterna har förhandlat i Wien sedan förra året med en amerikansk delegation som endast deltar indirekt. Senast samtalen avbröts för att parterna skulle kunna överlägga på hemmaplan var i slutet av januari.

Efter månader av dödläge har processen för att återuppliva avtalet från 2015 gått framåt de senaste veckorna. USA uppgav i fredags att landet lyfter vissa av sina sanktioner mot Iran och att det görs som ett "nödvändigt tekniskt steg" för att kunna återgå till den globala kärnenergiuppgörelsen.

2018 drog dåvarande president Donald Trump USA ur avtalet och sedan dess har det knakat rejält i fogarna. Iran har bland annat anrikat uran till en mycket högre grad än vad som krävs för kärnkraft och vad som tillåts i uppgörelsen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons