Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina censurerar debatt efter WHO-uttalande

Kina • Publicerad 11 maj 2022
Invånare i Peking testas för coronaviruset under onsdagen.
Invånare i Peking testas för coronaviruset under onsdagen.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina försöker utplåna nätdebatten om landets nollcovidstrategi efter att Världshälsoorganisationen (WHO) kritiserat den tuffa linjen som syftar till att sätta stopp för smittspridningen.

Under tisdagen uppmanade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus Kina att överge sin nollvision och sade att den inte är hållbar eftersom de nya coronavarianterna sprider sig snabbare än de tidigare.

Annons

Uttalandet har lett till insatser från Kinas censorer. Till exempel visar hashtaggarna "Tedros" och "WHO" på mikrobloggen Weibo inga resultat. I meddelandeappen Wechat går det inte att dela en artikel som publicerats på ett officiellt FN-konto och en hashtag om WHO-kommentarer verkar ha blockerats.

Kina är världens sista stora ekonomi som håller fast vid de strikta covidreglerna. Bland annat omfattas de flesta av jättestaden Shanghais 25 miljoner invånare av en nedstängning utan känt slutdatum.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons