Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina: Omöjligt att följa smittspridningen

Kina har tappat kontrollen över hur många i landet som är smittade med covid-19. Omfattningen av smittan är omöjlig att följa, uppger landets hälsomyndighet, som nu slutar publicera statistik över asymtomatiska fall.
Kina • Publicerad 14 december 2022
Pekingbor köar utanför ett apotek på tisdagen för att köpa medicin inför ett möjligt större covidutbrott i staden.
Pekingbor köar utanför ett apotek på tisdagen för att köpa medicin inför ett möjligt större covidutbrott i staden.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Förra veckan lättade Kina på sin nollcovidpolitik. Det innebar bland annat att kraven på karantän i specifika karantänanläggningar för smittade slopades och att regelverket om obligatoriska masstestningar lättades.

I och med att masstestningar inte längre är obligatoriska medgav landets hälsomyndighet på onsdagen att statistiken över antalet smittade inte längre speglar de verkliga smittotalen.

Annons

"Många asymtomatiska personer testar sig inte så det är omöjligt att ange en tillförlitlig siffra gällande antalet smittade", meddelar hälsomyndigheten i ett uttalande.

Hädanefter kommer endast coronastatistik över bekräftade fall som upptäckts på speciella testanläggningar att redovisas dagligen, och inte längre statistik över asymtomatiska coronafall.

"Peking är förvirrat"

Det kinesiska styret är fast beslutet att fortsätta öppna samhället trots att det kommer uppgifter om att coronafallen ökar kraftigt. Restauranger, butiker och parker får nu öppna igen och under onsdagen meddelar Pekings turismmyndighet att turistgrupper kommer att börja välkomnas igen.

Men på huvudstadens gator är det ovanligt tyst och de flesta restauranger är fortfarande stängda eller tomma. Många företag har svårt att hitta tillräckligt med personal som inte har insjuknat.

Det populära shoppingområdet Sanlitun i Peking är mestadels öde trots att covid-avspärrningar tagits bort.

– Peking är väldigt förvirrat just nu, säger en invånare vid namn Zhu.

– De gjorde en fullständig 180-graderssväng utan att ens gå igenom en övergångsperiod.

Långa köer

Kinas sjukvård är dåligt rustad att hantera en stor ökning av coronafall och många äldre är fortfarande inte fullvaccinerade. Förkylningsmediciner är slutsålda på många håll och långa köer ringlar utanför apoteken. Efterfrågan på snabbtester har stigit i höjden vilket har lett till en svart marknad med höga priser.

Tidigare har det varit tabu att bli smittad av coronaviruset, men nu sprids foton på tester, hälsotips och detaljerade symtomdagböcker i sociala medier, bara dagar efter att de strikta test- och karantänkraven lättats.

Influeraren "Mm", som mest är känd för inlägg om lyxköp och dagens outfit, nämner nu sin corona.

Annons

– Det här är verkligen inte läskigt, justera din attityd och drick mer vatten, säger hon till följarna och lägger upp en detaljerad lista på sina symtom.

Recept på tvivelaktiga huskurer har också blivit virala och flera memes om sjukdomen sprider sig.

"Tidigare: Handla mat och vänta på att bli inlåst. Nu: Köp mediciner och vänta på att få feber", står det i ett meme som sprids på Weibo.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons