Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina öppnar för amerikanska flygbolag

Kina meddelar att utländska flygbolag som portats från landet under coronaviruspandemin kommer att tillåtas flyga igen.
Med andra ord betyder det att Kina häver det temporära förbudet mot amerikanska flygbolag.
Kina/USA • Publicerad 4 juni 2020
Amerikanska bolag tillåts flyga till Kina igen. Arkivbild.
Amerikanska bolag tillåts flyga till Kina igen. Arkivbild.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Beskedet från Kinas luftfartsmyndighet kommer efter att Washington beordrat att alla flygavgångar med kinesiska flybolag till och från USA ska ställas in från och med den 16 juni, som hämnd på Kinas inskränkningar.

Upprinnelsen till konflikten är Kinas beslut den 12 mars om att begränsa utländska flygbolags trafik, baserat på hur stor verksamhet de då hade i landet. De amerikanska flygbolagen hade vid den tidpunkten redan ställt in alla sina avgångar till Kina på grund av pandemin – vilket fick till följd att de blev lottlösa och togs bort från listan över tillåtna flygbolag i landet.

Annons

Kinas luftfartsmyndighet säger nu att utländska flygbolag som inte finns med på listan från den 12 mars kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka.

Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan. Och tvärtom kommer rutter där minst fem passagerare testar positivt för viruset att ställas in i minst en vecka, säger luftfartsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons