Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kina vill stärka samarbete med rysk flotta

Kina • Publicerad 3 juli 2023
Kinas försvarsminister Li Shangfu säger att ha hoppas kunna utvidga landets samarbete med den ryska flottan. Arkivbild.
Kinas försvarsminister Li Shangfu säger att ha hoppas kunna utvidga landets samarbete med den ryska flottan. Arkivbild.Foto: Pavel Bednyakov/AP/TT

Kinas försvarsminister Li Shangfu hoppas kunna utvidga landets samarbete med den ryska flottan, sa han i ett uttalande på måndagen.

Uttalandet lämnades i samband med att den kinesiske försvarsministern mötte Nikolaj Jevmenov, överbefälhavare för den ryska flottan, i Peking. Li Shangfu sade även att han hoppas att de båda länderna kan "stärka kommunikationen på alla nivåer", uppger det kinesiska försvarsministeriet.

Annons

Det är första gången som högt uppsatta kinesiska och ryska militära tjänstemän möts sedan chefen för Wagner-styrkorna, Jevgenij Prigozjin, förra veckan lett sina styrkor i ett kortlivat uppror mot Moskvas högsta militära ledning.

Peking säger sig stå bakom Rysslands försök att "skydda den nationella stabiliteten" efter händelsen, men den kinesiske presidenten Xi Jinping har ännu inte diskuterat händelsen med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin.

Kina har kritiserats av väst för att ha vägrat att fördöma det fullskaliga ryska anfallskriget mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons