Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart: Nytt militärt stöd till Ukraina

Riksdagen har sagt ja till att skicka mer militärt stöd till Ukraina.
Det är Sveriges trettonde stödpaket och värdet på materielen uppgår nu till 20 miljarder kronor.
Politik • Publicerad 17 augusti 2023
Talman Andreas Norlén vid extrainkallat arbetsplenum i riksdagen för att debattera och rösta om nytt militärt stödpaket till Ukraina.
Talman Andreas Norlén vid extrainkallat arbetsplenum i riksdagen för att debattera och rösta om nytt militärt stödpaket till Ukraina.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksdagen extrainkallades för att snabbehandla regeringens förslag om att skicka mer ammunition, reservdelar, transportfordon och minröjningsutrustning till Ukraina.

Samtliga partier sade ja till det nya stödpaketet.

Annons

Försvarsminister Pål Jonson (M) underströk inför beslutet att det var viktigt med en snabb hantering för att Ukraina ska kunna upprätthålla de system som Sverige tidigare skänkt till landet.

– Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov, sade han.

Jaktrobotar till USA

Det handlar bland annat om ammunition till stridsfordon 90, reservdelar till Leopardstridsvagnar och till artilleripjäsen Archer.

Sverige kommer även att sälja ett begränsat antal något äldre jaktrobotar till USA för att de sedan ska doneras till Ukraina. Sverige ska sedan köpa nya jaktrobotar av just USA.

Värdet på stödpaketet uppgår till 3,4 miljarder och Sverige har nu sammanlagt skickat militär materiel för över 20 miljarder kronor.

Under riksdagsdebatten inför beslutet framhöll alla partier att Sverige måste fortsätta stötta Ukraina för landets rätt att existera och värna sin suveränitet och integritet.

V: Tvingats lära sig

– Vi ska fortsätta stötta Ukraina på alla sätt vi kan, ekonomiskt, humanitärt och militärt, sade riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz (S).

– Ett scenario där Ryssland lyckas med sin invasion är helt otänkbart, sade riksdagsledamoten Mattias Eriksson Falk (SD).

Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson sade att man tvingats lära sig mycket sedan fullskaliga kriget inleddes för snart ett och ett halvt år sedan.

– För Vänsterpartiet del har det inneburit att vi insett att det inte räcker med humanitärt, ekonomiskt och diplomatiskt stöd utan att det även behövs militära insatser.

Fakta: Tidigare svenskt stöd till Ukraina

Stödpaketet som presenterades på tisdagen är det trettonde militära stödpaketet till Ukraina från Sverige. Det är värt runt 3,4 miljarder kronor.

Det totala värdet på de första tolv stödpaketen är drygt 17 miljarder kronor. Andelen som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av cirka 15,6 miljarder kronor. Det inkluderar artilleripjäsen Archer, Leopardstridsvagnar och stridsfordon 90.

De resterande 1,4 miljarder kronorna utgörs av finansiellt stöd genom fonder.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons