Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Klart skepp för renare fartyg i EU

EU • Publicerad 11 juli 2023
Grundstötta maltesiska fartyget Terry i Öresund 2012. Nya EU-regler ställer nu hårdare krav på fartygens utsläpp. Arkivfoto.
Grundstötta maltesiska fartyget Terry i Öresund 2012. Nya EU-regler ställer nu hårdare krav på fartygens utsläpp. Arkivfoto.Foto: Johan Nilsson / TT

Nya EU-regler för fartygsutsläpp blir "världens mest ambitiösa lagstiftning". Det anser i alla fall ansvarige EU-parlamentsledamoten Jörgen Warborn (M) sedan de nya reglerna klubbats av honom och hans kollegor i Strasbourg på tisdagen.

– Successivt måste sjöfartsnäringen nu byta bränslen som gör att utsläppen minskar, konstaterar Warborn.

Annons

Även kollegan Jakop Dalunde (MP) välkomnar resultatet – även om han helst hade sett "en högre ambition" för den uppgörelse som nåddes i förhandlingar med EU:s medlemsländer i våras.

Reglerna är en del av EU:s stora klimatpaket, "fit for 55". Där ingår även nya regler för laddstationer för bilar, lastbilar och bussar som också definitivt klubbades igenom av EU-parlamentet på tisdagen efter en tidigare uppgörelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons