Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkt för knivattack hävdar minnesluckor

Den man som misstänks ha knivskurit en flicka i tioårsåldern i Göteborg har häktats misstänkt för mordförsök och grov misshandel.
Åklagaren känner inte till något motiv till dådet – mannen själv hävdar att han inte minns något.
Brott • Publicerad 3 mars 2023
Polisens kriminaltekniker undersöker ett avspärrat område efter att ett barn knivhuggits i Brunnsparken i centrala Göteborg på torsdagen.
Polisens kriminaltekniker undersöker ett avspärrat område efter att ett barn knivhuggits i Brunnsparken i centrala Göteborg på torsdagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det var vid lunchtid på torsdagen som mannen, som är i 35-årsåldern, gick till attack i Brunnsparken i centrala Göteborg. Flickan i tioårsåldern skadades svårt.

Hon är hemmahörande i Nederländerna men var på besök hos sin mormor och morfar i Sverige. Även flickans mormor, en kvinna i 65-årsåldern, fick lindriga skador när hon försökte skydda flickan.

Annons

Det finns ingen känd koppling mellan flickan och mannen, och bakgrunden till attacken är okänd.

"Inga minnesbilder"

– Det är tidigt i utredningen, men än så länge så finns det inget motiv som vi ser det. Den misstänkte säger sig varken kunna erkänna eller förneka gärningen, han har inga minnesbilder från händelsen, säger kammaråklagare Moa Widjer.

TT: Hur påverkar det utredningen?

– Det är klart att det alltid är bra att ha en person som berättar vad som har hänt, men vi bygger upp ärendet utifrån övrig bevisning så målet är att kunna styrka brott utan hans berättelse också.

Många personer befann sig i Brunnsparken och bevittnade händelsen. Förbipasserande ungdomar reagerade snabbt och höll fast den misstänkte mannen, som kort därefter kunde gripas av polis.

På fredagen är flickan fortfarande allvarligt skadad, men läget beskrivs som stabilt.

Mannen häktades av Göteborgs tingsrätt misstänkt för ett fall av mordförsök och ett fall av grov misshandel.

– Skadorna mot den äldre målsäganden, mormodern, är att bedöma som grov misshandel medan attacken mot flickan är att bedöma som försök till mord. Dels utifrån skadebilden och utifrån hur han betett sig, säger Moa Widjer.

Utreder stulna knivar

Två knivar togs i beslag av polisen på brottsplatsen. Uppgifter om att mannen ska ha stulit knivarna från en butik kort innan attacken utreds nu.

– Det verkar som att det kan vara så att han har stulit de här knivarna en tid innan händelsen, det är något vi håller på att utreda.

Annons

Mannen har flera tidigare fängelsestraff i bagaget. Han har bland annat dömts för misshandel, rån och narkotikabrott, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Jag kan inte uttala mig närmre om det, jag kan bara bekräfta att han är dömd sedan tidigare, säger åklagare Moa Widjer.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons