Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kolmårdens delfiner på väg bort

Delfinverksamheten på Kolmården avvecklas när satsningen på att bevara hotade arter växer framöver.
Beslutet innebär att tolv delfiner behöver få nya hem.
Djur • Publicerad 9 mars 2022
En delfin på Kolmårdens delfinarium. Arkivbild.
En delfin på Kolmårdens delfinarium. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– I första hand vill vi försöka hålla ihop dem, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården, och berättar att man nu ska inleda arbetet med att kontakta bland annat delfinarier och andra djurparker.

Tre av delfinerna är äldre – 37, 39 och 40 år. Resten är mellan tre och 25 år, varav två av naturliga skäl måste skiljas från flocken, då de är hanar och snart könsmogna. Arbetet med att hitta nya hem beräknas ta lång tid, understryker Christine Karmfalk.

Annons

– Vi kommer titta brett och förutsättningslöst på olika alternativ.

Att avveckla delfinerna grundar sig i ett beslut från 2018 att i stället satsa mer på andra, hotade djurarter. Två år senare tog man emot fem nya arter, och framöver kommer ännu fler.

– Vi kan – och ska göra mer – för att motverka hoten mot den biologiska mångfalden, säger hon och påpekar att man ännu inte vet exakt vilka djur det handlar om.

– Vi tittar på en ny björnart, eftersom vi fasar ut brunbjörn. Sedan har vi ett omfasningsarbete kring giraff, där vi tar in en mer hotad underart än den vi har i dag.

Pudu, ett litet sydamerikanskt hjortdjur samt nordafrikansk struts är andra hotade arter som Kolmården funderar på att ta in.

– Sedan har vi en dialog med de som är koordinatorer i den europeiska djurparksföreningen. De brukar säga till när djur behöver en plats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons