Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Konstgjorda rev hoppas rädda torsken

Torsken i Hanöbukten har länge varit akut hotad, men nu hoppas forskare vid Lunds universitet att fisken ska kunna räddas genom konstgjorda rev, rapporterar .
Djur • Publicerad 9 maj 2022
Akut hotad. Arkivbild.
Akut hotad. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I en ny studie tillsammans med Marint centrum i Simrishamn och en nystartad förening på Listerlandet ska rev i form av betongrör sättas ihop i oregelbundna formationer på havsbottnen. Man hoppas att det ska få torsken att börja trivas och leka igen samtidigt som det ska ge skydd.

– Vår hypotes är att de naturliga revformationerna i Östersjön har reducerats eller skadats, mycket möjligt på grund av mänsklig påverkan, och vi tror det skulle gynna fisken att ha ett ställe att gömma sig, säger Hannes Kindeberg, som driver restaurang på Hanö och är en av initiativtagarna till projektet, till P4.

Annons

Men även om ett liknande projekt har lyckats på västkusten så är det osäkert om det kommer gå lika bra vid Hanöbukten.

– De första reven läggs ut i ett område med mycket säl och skarv så det blir intressant att se om de kommer att kunna gömma sig eller om det blir så att vi skapar en sälbuffe, säger Josefin Larsson, som samordnar studien vid Marint center i Simrishamn, till P4.

Projektet finansieras av lokala företag.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons