Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Belarus anklagar Ukraina för robotattack

Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko anklagar Ukraina för att ha riktat en robotattack mot en belarusisk militäranläggning.
Han påstår att det inträffade för tre "eller kanske fler" dagar sedan.
Ukraina • Publicerad 2 juli 2022
Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Arkivbild.
Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 29 juni.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro 29 juni.Foto: Johan Hallnäs

Aleksandr Lukasjenko är nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och en del av den ryska invasionen den 24 februari utgick från Belarus, som ligger precis norr om grannlandet Ukraina.

– Jag måste berätta för er att det för tre, eller kanske fler dagar sedan, gjordes ett försök från Ukraina att attackera militäranläggningar i Belarus, säger Lukasjenko och fortsätter.

Annons

– Men tack gode gud kunde luftvärnssystemet Pantsir stoppa alla robotar som den ukrainska militären avfyrade.

Lukasjenkos påståenden har inte bekräftats av oberoende källor.

Förra veckan uppgav Ukrainas militära underrättelsetjänster att ryskt stridsflyg för första gången beskjutit Ukraina från belarusiskt luftrum. Enligt underrättelsetjänsten var det ett försök av Kreml att "engagera Belarus som en part i kriget".

– Som jag sade för mer än ett år sedan har vi inga intentioner att strida i Ukraina, sade Lukasjenko i sitt tal på lördagen.

Dubbla bud om Lysytjansk

Tidigare under lördagen uppgav en militär talesperson för det av Ryssland tillsatta ockupationsstyret i Luhanskregionen att staden Lysytjansk, där hårda strider har rasat de senaste veckorna, har omringats av ryska styrkor.

Det tillbakavisas från ukrainskt håll.

– Strider rasar runt Lysytjansk. Men som tur är har staden inte omringats och är under den ukrainska militärens kontroll, säger Ruslan Muzytjuk, talesperson för Ukrainas väpnade styrkor, i en intervju med ukrainsk tv.

Tillsammans utgör Luhansk och Donetsk den större Donbassregionen, där Ryssland intensifierat sin offensiv sedan landets styrkor i våras drog sig tillbaka från norra Ukraina och Kievregionen.

Sovjetisk gammal robot

Fler uppgifter har framkommit om attacken i Odessaregionen i fredags, där en robot slog ned i ett flerfamiljshus och minst 21 personer miste livet.

Det var troligtvis en robot av typen KH-22, enligt den dagliga lägesuppdateringen från det brittiska försvarsdepartementet.

Britterna skriver att KH-22 är en sovjetisk sjömålsrobot som inte är träffsäker, är "olämplig för precisionsattacker" och med all sannolikhet har orsakat civila förluster under de senaste veckorna. KH-22 används då lagren av mer moderna robotar har börjat sina, enligt underrättelserna.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons