Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ryska offensiven i öst har "förlorat momentum"

Rysslands offensiv i östra Ukraina har förlorat momentum och fallit efter i tidsplanen, enligt brittisk underrättelse.
Ukrainska styrkor rycker fram i områden som beskrivs som avgörande för Rysslands plan att vinna kontroll över regionen.
Ukraina • Publicerad 15 maj 2022
Ukrainska nationalgardet samlas i ett hus i en by utanför Charkiv, som nyligen befriats från ockupation.
Ukrainska nationalgardet samlas i ett hus i en by utanför Charkiv, som nyligen befriats från ockupation.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Trots småskaliga avancemang så har Ryssland misslyckats med att vinna kontroll över betydande områden i Ukraina den senaste månaden, samtidigt som styrkorna slits ut. I den senaste underrättelserapporten från Storbritanniens försvarsdepartement beskrivs betydande förluster bland de ryska förbanden.

Utrustning för att bygga broar och drönare som samlar information och underrättelser har förstörts och styrkorna lider fortfarande av låg moral och nedsatt stridseffektivitet, står det i söndagens rapport.

Ukrainsk motoffensiv

Annons

"Under rådande omständigheter kommer Ryssland troligtvis inte öka framryckningstakten inom de närmsta 30 dagarna", skriver försvarsdepartementet.

Men situationen i Donbass är fortfarande svår, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videotal på lördagskvällen. Ryska styrkor försöker fortfarande framstå som segrande, säger han.

– Steg för steg tvingar vi ockupanterna att lämna ukrainsk mark.

Den ryska planen tros vara att omringa de ukrainska styrkorna i Donbassregionen. För närvarande kontrollerar de flera städer och byar som på kartan formar en hästsko. För att förvandla hästskon till en cirkel krävs kontroll över Ukrainas näst största stad Charkiv, där ukrainska styrkor rapporteras ha varit framgångsrika de senaste dagarna.

Strider vid Izium

"Ukrainska styrkor hindrade ryska styrkor från att ringa in dem, än mindre inta Charkiv, och drev därefter ut dem från stadsområdet så som de gjorde mot ryska styrkor som försökte inta Kiev", skriver tankesmedjan ISW i en rapport.

Cirka tolv mil söder om Charkiv ligger staden Izium, som varit under rysk kontroll sedan slutet av mars. Även där har en ukrainsk motoffensiv inletts, skriver nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en regional guvernör.

En ukrainsk seger där skulle enligt Reuters troligtvis innebära ett stort steg tillbaka för Moskvas planer att ockupera hela Donbass.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons