Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Köparna vinnare på bostadsmarknaden

Skiftet på bostadsmarknaden fortsätter – och det går snabbt.
Köparna har ett större övertag på bostadsmarknaden än någonsin tidigare, enligt landets mäklare.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2022
Svängningen mot att köparna har en tydlig fördel har varit som tydligast i Stockholm, enligt mäklarna. Arkivbild.
Svängningen mot att köparna har en tydlig fördel har varit som tydligast i Stockholm, enligt mäklarna. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Från att bostadssäljarna tidigare har haft en stor fördel på en tidigare het bostadsmarknad har nu i stället spekulanterna övertaget. Ett rekordhögt sådant, enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel, där företagets mäklare runt om i landet har svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden.

Att bostadsmarknaden började svänga till köparnas fördel märktes redan i början av sommaren. Men skillnaden från tidigare har blivit ännu mer markant nu, enligt mäklarna.

Annons

På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). När mäklarna fick svara på samma fråga i juni låg snittet i stället på 3,74, och i augusti 2021 på 6,87. Fördelaktigheten för köparna ligger därför på en rekordhög nivå nu.

Osäker marknad

Det är osäkerhetsfaktorer som räntehöjningar och höga elpriser som har lett till allt tveksammare köpare och längre försäljningstider, ett större utbud och sjunkande priser.

– Plötsligt kom de här osäkerhetsfaktorerna, och det under ganska kort tid, vilket har gjort att förändringen har varit rätt dramatisk och snabb, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Köparnas övertag är som störst i Stockholm, 2,19, och som minst på mindre orter, 3,88.

– Generellt så kan vi konstatera att även om svängningen är som mest påtaglig i större orter så har vändningen även skett över hela riket, säger Johan Engström.

Fortfarande svårt att mötas

Samtidigt är det fortfarande svårt för köpare och säljare att mötas under affärernas gång. Generellt sett brukar säljarna vara långsammare i att uppfatta förändringar på marknaden, i till exempel prisnivåer, än vad spekulanterna brukar vara.

– Förhoppningarna är att vi börjar närma oss en punkt där både köpare och säljare förstår det nya marknadslägret, med högre ränta, högre energipriser som gör att bostaden blir dyrare att driva vilket trycker ned priserna, säger Johan Engström.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons