Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Körkort för vattenskoter kan dras in på plats

Regeringen går vidare med förslaget att polisen och kustbevakningen ska kunna dra in förarbevis för vattenskoter på plats.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth säger att lagförslaget är det sista steget för att sätta stopp för vårdslöst vattenskoteråkande.
Politik • Publicerad 3 februari 2022
Det ska bli möjligt för polisen och kustbevakningen att dra in vattenskoterkörkort på plats, enligt regeringens förslag. Arkivbild.
Det ska bli möjligt för polisen och kustbevakningen att dra in vattenskoterkörkort på plats, enligt regeringens förslag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Nu kan vi slutföra det som jag påbörjade för något år sedan när jag sade att det är slutlekt. På det här sättet så kan vi stoppa vårdslöst vattenskoteråkande och samtidigt se till att de som sköter sig kan göra det utan att bli misstänkliggjorda för att störa sommarfriden, säger Tomas Eneroth (S) till TT.

Regeringen föreslog i höstas att det kommande kravet på förarbevis för vattenskoter, som börjar gälla den 1 maj, ska kompletteras med möjlighet för polisen och kustbevakningen att dra in förarbeviset på plats om det finns sannolika skäl för att anta att Transportstyrelsen kommer att återkalla det.

Annons

Förslaget skickades ut på remiss, och på torsdagen går regeringen vidare med förslaget till lagrådet.

Flyttats fram

Regeringen föreslog inledningsvis att lagen om att kunna dra in förarbeviset ska börja gälla den 1 maj, men har därefter flyttat fram datumet till den 15 maj, det vill säga drygt två veckor efter det att lagen om vattenskoterförarbevis träder i kraft.

– Den luckan hoppas jag och tror inte kommer att bli några problem. Det kommer fortfarande att vara så under de två veckorna att Transportstyrelsen kan dra in förarbeviset. Det finns vissa regler för ikraftträdande, och därför fick det bli den 15 maj, säger Eneroth.

Utesluter inte båtkörkort

Regeringen utesluter inte att det kan bli aktuellt att kräva förarbevis för motorbåt och andra fordon på sjön.

– Jag har tidigare sagt att jag inte utesluter detta, men att det mest prioriterade är att se till att få en reglering på plats när det gäller vattenskoter. Tidigare har regeringar och riksdagar i omgångar velat genomföra bredare regleringar på det här området, men det har fallit på stora kostnader och svåra utredningar, säger Eneroth.

Flera lagändringar har gjorts på området under den senaste mandatperioden. Sedan 2019 måste personer som kör vattenskoter vara minst 15 år, och sedan i somras kan polisen även bötfälla den som kör vattenskoter på ett onödigt störande sätt.

Fakta: Vattenskoterkörkort

Krav på körkort för att köra vattenskoter införs den 1 maj.

Vattenskoterförarbevis kan tas av den som fyllt 15 år och genomgått en utbildning som är godkänt av Transportstyrelsen. Utbildningen tar två dagar och avslutas med ett prov.

Den som ertappas med att köra vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.

Källa: Transportstyrelsen

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons