Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Korruptionen blir Putins fall"

Omvärlden höll andan. Men Rysslands president Vladimir Putin förklarade varken krig eller utropade seger vid måndagens firande av segerdagen i Moskva.
Ukraina • Publicerad 10 maj 2022
Rysslands president Vladimir Putin vid en ceremoni vid den okände soldatens grav i Moskva i måndags, på 77-årsdagen av slutet av andra världskriget.
Rysslands president Vladimir Putin vid en ceremoni vid den okände soldatens grav i Moskva i måndags, på 77-årsdagen av slutet av andra världskriget.Foto: Anton Novoderezjkin/AP/TT
Bellingcat-grundaren Eliot Higgins.
Bellingcat-grundaren Eliot Higgins.Foto: Jonas Grönvik/TT
Journalister vid massgravarna i Butja, norr om Kiev. Arkivbild.
Journalister vid massgravarna i Butja, norr om Kiev. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Att kriget i Ukraina inte går som Ryssland vill har varit klart sedan dag tre, enligt Eliot Higgins, på besök i Stockholm.

Plan A var att snabbt ta Kiev, gripa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ta kontroll över landet.

Annons

– Det har inte funnits en plan B, konstaterar Higgins.

De nya ryska målen – att inta och hålla en landkorridor från den ryska gränsen till den illegalt annekterade Krimhalvön – är också dömda att misslyckas, enligt grundaren av den prisbelönta grävande journalistgruppen.

– De kan helt enkelt inte vinna kriget med det nuvarande tillståndet i den ryska armén, säger han.

Bellingcat har dokumenterat ryska styrkor såväl i Syrienkriget som i Ukraina sedan 2014. Med hjälp av sitt nätverk av journalister och analytiker samt en internetarmé av entusiaster samlar de in underrättelser via sociala medier och andra öppna kanaler.

Dåliga lastbilsdäck

Gruppen analyserar det som brukar kallas "osint", open-source intelligence, och arkiverar informationen enligt en systematisk metod. Data som sedan blir sökbar, och kan användas som bevis i till exempel en framtida rättsprocess.

– En sak vi lärde oss av Syrien är hur snabbt den här typen av information kan försvinna, säger Higgins.

Sedan Putin inledde sitt anfallskrig i slutet av februari i år har tusentals bilder samlats in. De visar allt från truppförflyttningar, strider, militär materiel och förluster till grymma krigsbrott.

Den främsta orsaken till Rysslands misslyckande?

– Putins korruption. Alla runt omkring honom är korrupta. Det ryska samhället genomsyras av korruptionen, säger Higgins.

Även arméns inköp av materiel präglas av korruption, vilket gått ut över kvalitén på allt från matransoner och lastbilsdäck till utrustning i stridsvagnar.

Annons

– Varje aspekt av detta krig utkämpas illa och är ett haveri för det ryska systemet.

Omfattningen av misstänkta ryska krigsförbrytelser i Ukraina är också häpnadsväckande. Den ukrainska åklagarmyndigheten hade förra veckan öppnat 9 000 individuella utredningar om krigsbrott.

– Samma historier från flera platser. Döda kroppar, våldtäkter. Om och om igen.

Lögner en del av doktrinen

Massgravarna i Butja. Det bombade mödravårdssjukhuset i Mariupol och luftangreppet mot teatern där civila tog skydd. Robotattacken mot tågstationen i Kramatorsk.

Moskva förnekar inblandning och ljuger konsekvent om de grymheter som når oss. Lögnerna är en del av den ryska doktrinen, säger Higgins.

– De behöver inte ens vara konsekventa, de slänger ut så många lögner som möjligt för att se vad som funkar och fastnar.

På segerdagen i måndags upprepade Putin att Ryssland agerat i "förebyggande syfte" då landet invaderade Ukraina. Det blev inget uttalande om mobilisering av nya stridskrafter, som en del analytiker förväntat sig.

Kanske väntar nya bud de kommande veckorna. Men om ryska elitstyrkor inte uppnår målen, kommer värnpliktiga inte heller att göra det, understryker Higgins.

– Ett gäng tonåringar med dålig utrustning och träning som skickas för att dö i östra Ukraina, i ett krig som Ryssland ändå kommer att förlora?

Samtidigt finns ingen väg ut ur kriget för Putin som inte innebär en total förödmjukelse, enligt Higgins.

Annons

– Vid det här laget är allt möjligt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons