Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Korsade Atlanten på roder – "skakade av rädsla"

Fyra nigerianska män gjorde en livsfarlig resa på rodret till ett lastfartyg. Men fartyget tog dem inte till Europa – utan över Atlanten till Brasilien.
– Jag skakade, så rädd. Men jag är här, säger 38-årige Thankgod Yeye till BBC.
Brasilien • Publicerad 13 augusti 2023
Fyra nigerianska män gjorde en livsfarlig migrantresa, på rodret av ett lastfartyg. Här räddas de av den brasilianska polisen efter två veckor till havs.
Fyra nigerianska män gjorde en livsfarlig migrantresa, på rodret av ett lastfartyg. Här räddas de av den brasilianska polisen efter två veckor till havs.Foto: Brasilianska polisen/AFP/TT

Strax efter midnatt den 27 juni klättrade 35-åriga Roman Ebimene Friday upp på rodret till ett lastfartyg i Nigerias största stad Lagos.

Tidigare den dagen hade han sett lastfartyget i hamnen, och han hoppades att det skulle ta honom till Europa. På rodret fann han tre andra män som hade fått samma idé, och som nu gömde sig i skydd av mörkret.

Annons

Det blev upptakten till en osannolik färd som nästan skulle kosta dem alla livet.

"Inga jobb"

Roman Friday hade tillbringat tre år på gatan i Nigeria när han gav sig av. Han hade förlorat hoppet, säger han.

– I Nigeria finns det inga jobb, inga pengar och ingen chans för mig att skaffa mat till min yngre bror och min mamma. Jag är förstfödd och min pappa dog för tjugo år sedan, så jag borde ta hand om min familj, men jag kan inte det, säger han till BBC.

En av de andra männen på rodret var den 38-årige tvåbarnspappan Thankgod Opemipo Matthew Yeye. Han hade förlorat allt när hans jordnöts- och palmoljeodlingar i Nigeria spolades bort i översvämningar.

Hajar och valar

Förra året gjorde tre andra män en liknande resa på ett fartygsroder. De hamnade då på spanska Kanarieöarna.

Men det här fartyget skulle visa sig ha en annan – betydligt mer långväga – destination.

Männen försökte klamra sig fast på rodret, som hela tiden rörde på sig. De spände upp nät att sova i och band fast sig med rep. Men rädslan för att falla i vattnet var stor, och sömnen minimal. I vattnet såg de hajar och valar.

– Om nätet brister ramlar du direkt i vattnet och är borta. Och du är verkligen borta. Det finns ingen chans att bli räddad till havs när ingen vet att du är saknad, säger Roman Friday.

Hoppas få stanna

Efter tio dagar tog maten och vattnet slut. Männen drack saltvatten och blev sjuka av det.

Efter 14 dagar skymtade Friday äntligen land, och männen togs emot av brasiliansk polis. En polisman sträckte fram en vattenflaska.

Annons

– Du är i Brasilien, sade han.

Fripassagerarna hade gjort en resa på 560 mil, över hela Atlanten.

Två av männen har återvänt till Nigeria. Men Roman Friday och Thankgod Yeye – som båda egentligen hade haft siktet inställt på Europa – har nu ansökt om asyl i Brasilien i stället.

– Det är en ny början, säger Roman Yeye.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Lagos fel epitet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons