Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kosovo vill gå med i Europarådet

Kosovo har ansökt om medlemskap i Europarådet. Serbien reagerar starkt på ansökan och vill i stället få andra länder att inte längre erkänna Kosovo som suverän stat.
Kosovo • Publicerad 12 maj 2022
Kosovo vill att även landets flagga ska få vaja utanför Europarådets högkvarter i Strasbourg. Arkivbild.
Kosovo vill att även landets flagga ska få vaja utanför Europarådets högkvarter i Strasbourg. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP-TT

Kosovos regering skriver i sin ansökan att landet redan uppfyller alla rättsliga villkor och när utrikesminister Donika Gervalla-Schwarz på torsdagen lämnade över ansökan till Europarådet i Strasbourg sade hon att Kosovo är "det mest demokratiska, mest proeuropeiska och mest optimistiska landet" i västra Balkan.

– Därför förtjänar Kosovo att få bli medlem i Europarådet så snart som möjligt, sade hon.

Annons

Kosovo är tillsammans med Belarus och Ryssland ett av få europeiska länder som inte är med i Europarådet.

Och samtliga 46 medlemsstater gillar inte tanken på ett medlemskap. Serbien, som inte erkänner Kosovo som egen nation, kommer göra allt i landets makt att förhindra att ansökan godkänns, säger president Aleksandar Vucic.

Han vill även försöka övertala omvärlden att dra tillbaka sitt erkännande av Kosovo – som 2008 utropade självständighet efter att ha brutit sig loss från serbisk kontroll.

– De närmaste veckorna kommer vi att göra vårt bästa för att vi sa att vi kan kämpa för att bevara vårt land, säger Vucic i serbisk tv.

I mars, tre veckor efter invasionen av Ukraina, röstade Europarådets 46 kvarvarande medlemsländer enhälligt för att stänga ute Ryssland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons