Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraven kan lätta för sjukersättning till äldre

Sjukförsäkring • Publicerad 23 juni 2021
Kraven på att ta ett nytt jobb om man är för sjuk för att fortsätta på sitt nuvarande kan lättas för personer över 60 år. Arkivbild.
Kraven på att ta ett nytt jobb om man är för sjuk för att fortsätta på sitt nuvarande kan lättas för personer över 60 år. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den som blivit sjuk av sitt arbete och bara har några år kvar till pensionen ska inte prövas mot hela arbetsmarknaden. Det är förslaget i en utredning som ska presenteras i slutet av juli, erfar tidningen Arbetet.

I dag får den som söker sjukersättning avslag om det rent teoretiskt finns andra jobb för personen att söka. I praktiken kan det innebära att personen tvingas påbörja en omskolning som sträcker sig längre fram i tiden än pensionsdagen.

Annons

Enligt LO är risken med dagens system att personer som slitits ut av sitt jobb i vården, industrin eller på byggen går i pension i förtid. De får då färre år i arbetslivet och därmed lägre pension.

Sjukersättningen är däremot pensionsgrundande och inverkar därför inte på hur stor pensionen blir.

Utredaren väntas förslå att personer över 60 år bara behöver söka jobb i branscher hen redan jobbar i eller nyligen har jobbat i.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons