Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kräver hårdare krav för sprängämneshantering

Bergssprängningsentreprenörernas förening vill ha hårdare krav på dem som hanterar sprängämnen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Brott • Publicerad 3 augusti 2023
En kraftig detonation inträffade i en restaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping under natten till måndagen.
En kraftig detonation inträffade i en restaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping under natten till måndagen.Foto: Pontus Stenberg/TT

Under hela 2022 skedde 88 grova sprängningar på olika platser i Sverige. I år ligger siffran hittills på över 100 sprängdåd.

Nu kräver Bergssprängningsentreprenörernas förening lika hårda krav för dem som hanterar sprängämnen som för dem som har vapenlicens.

Annons

– Vi vill ha till en skärpning där så att det blir ungefär som med vapenlicensen, alltså en personlig licens där man utför bakgrundskontrollerna löpande hela tiden, säger Jan Johansson, ordföranden för Bergssprängningsentreprenörernas förening till Ekot.

Ofta kommer sprängämnena som används i dåden från byggen, något som branschen vill försvåra.

Sedan 2021 måste alla som hanterar sprängämnen gå igenom en lämplighetsprövning vart tredje år. Men till skillnad från vapenlicensen är det företagen som har tillstånden och inte de personer som hanterar sprängämnena, vilket betyder att om personen begår ett brott under den treåriga tillståndsperioden kan denne fortsätta att hantera sprängämnen tills en ny kontroll görs av företaget.

Dynamit används oftast vid sprängdåd och enligt polisens uppgifter stjäls den av kriminella eller så förser anställda kriminella med dynamit.

Sprängämnen i Sverige transporteras utan bevakning och transporterna har utsatts för flera stölder.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons