Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kreml: Rysk radio hackades med fejkat Putintal

Ryssland • Publicerad 5 juni 2023
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Kreml uppger att flera ryska radiostationer har hackats. Enligt uppgifterna ska ett fejkat tal av Vladimir Putin ha spelats upp där den ryske presidenten tillkännager en invasion från ukrainska trupper i tre regioner som gränsar till Ukraina.

Det falska meddelandet, som enligt nyhetsbyrån AFP fortfarande cirkulerar på sociala medier, ska ha gjort gällande att "ukrainska trupper, beväpnade till tänderna av Nato och med Washingtons samtycke, har invaderat områdena Kursk, Belgorod och Brjansk".

Annons

Rösten i inspelningen, som uppges vara mycket lik Putins, ska också ha tillkännagivit krigslagar, allmän mobilisering och evakuering av civila i de tre regionerna.

"Detta var verkligen en hackning. Kontrollen har redan återupprättats", säger presidentens talesman Dmitrij Peskov enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Radiostationen Mir, som beskriver händelsen som "helt och hållet fejk och en provokation", uppger att hackningen varade i omkring 40 minuter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons