Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kriminellas nya taktik: Mobilmålvakter

Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.
Brott • Publicerad 24 september 2023
Polisen flaggar för att kriminella börjat använda sig av mobilmålvakter efter en lagändring förra året. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Lagändringen från i fjol innebär att varje nummer måste vara kopplat till en person. Den har gjort det lättare för polisen att lösa brott, enligt Peter Sundblad, spaningsledare vid polisen i Skaraborg, men de kriminella har inte varit sena att hitta nya vägar.

– Vi har problem med målvakter som står för flera hundra nummer. Så det går att skaffa ett telefonnummer där man har någon annan som inte alls är kopplad till dig som person, säger Sundblad till radion.

Annons

Metoden påminner om hur kriminella använde sig av bilmålvakter där man skriver över ägandet av fordon på andra.

– Konsekvensen är att du kan dölja dig bakom ett telefonnummer där vi har svårt att hitta vem som brukar telefonen.

Han anser att lagen bör justeras, exempelvis genom att ett maxtak införs för hur många abonnemang som kan vara skrivna på en person.

– Det känns orimligt att en privatperson ska kunna stå registrerad på 200 telefonnummer som är i bruk. Det borde man kunna täppa till.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons