Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisande fastighetsbolag steg på sur börs

Stockholmsbörsen backade på handelsveckans första dag. Breda OMXS-index gick ned 0,5 procent, medan de ledande europeiska börserna tappade ännu mer.
Börs • Publicerad 25 september 2023
Börsklockan på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Börsklockan på Stockholmsbörsen. Arkivbild.Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Nedgången var bred i OMXS30-index med de mest omsatta aktierna. Ett av få undantag var fastighetsbolaget SBB vars aktie rusade 18,3 procent. Detta efter helgens besked att företaget säljer en del av utbildningsfastighetsbolaget Educo till Brookfield. Affären innebär att SBB får en likvid på cirka 7,8 miljarder kronor.

I övrigt var det dystert, liksom runtom i övriga Europa. Stigande oljepris spädde på oron för att inflationstrycket inte ska lätta och centralbanker fortsätta höja styrräntorna, något som traditionellt är negativt för aktiemarknaden. I Tyskland steg också räntan på den tyska tioåriga statsobligationen till den högsta nivån sedan 2011.

Annons

Ytterligare ett orosmoment var den kinesiska ekonomin efter nya negativa uppgifter om fastighetsjätten Evergrande. Framför allt tappade gruvsektorn i Europa, och bland förlorarna märktes Boliden med en nedgång på 1,7 procent. Räntekänsliga bolag som nätkasinobolaget Evolution och molntjänstföretaget Sinch backade också, ned 1,9 respektive 5,0 procent.

Under måndagsmorgonen levererade ett brittiskt spelbolag en vinstvarning, och värdet på aktierna i de svenska spelbolagen Kindred och Betsson föll kraftigt.

De ledande Europabörserna i London, Frankfurt och Paris backade alla cirka 1 procent.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons