Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krisbankens vd sålde aktier före kollapsen

Krisen inom den amerikanska nischbanken SVB kom som en total överraskning för finansvärlden. Bankens vd valde dock att agera innan beskedet kom. För två veckor sedan sålde han aktier för omkring 38,5 miljoner svenska kronor.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2023
Ett kontor tillhörande krisande Silicon Valley Bank.
Ett kontor tillhörande krisande Silicon Valley Bank.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Vd Greg Becker ska för två veckor sedan ha sålt totalt 12 451 aktier värda motsvarande 4,7 miljoner dollar. Försäljningen den 27 februari var hans första på mer än ett år. Varken banken eller Greg Becker har dock valt att kommentera affären.

Försäljningen ska ha genomförts genom ett speciellt arrangemang där Becker meddelat affären en månad i förväg, det vill säga den 26 januari, något som infördes av USA:s finansinspektion SEC i början av 2000-talet för att minimera risken med insiderhandel. Därmed ska Becker formellt sett inte gjort något fel men kritiker har ifrågasatt systemet för att det kan ändå ge möjligheter till kryphål.

Annons

– Om de (Silicon Valley Bank) redan då diskuterade att ta in nytt kapital är det rejält problematiskt, säger Dan Taylor, professor vid University of Pennsylvania till nyhetsbyrån Bloomberg.

Tidigare i veckan kom beskedet att den amerikanska banken tas över av bankövervakningsmyndigheten FDIC, något som inte skett sedan hösten 2020 i USA.

Banken, som inriktat sig mot tillväxtbolag i Silicon Valley, har dragit på sig stora förluster i takt med att räntehöjningarna pressat techsektorn allt mer.

Beskedet att FDIC nu tar över banken har spridit en oro inom finanssektorn, inte bara i USA utan även globalt, att en ny finanskris liknande den 2008 ska vara på gång.

Fakta: Finanskrisen 2008

Finanskrisen 2008 och den globala recessionen 2009 hade sitt ursprung i ett för högt risktagande på USA:s bolånemarknad. Hushåll som egentligen inte hade råd kunde med hjälp av så kallade subprimelån under många år finansiera husköp och sedan belåna sina hus för konsumtion.

Så länge bostadspriserna pekade uppåt och räntorna var låga fungerade modellen, men höjda räntor ledde till en kraftig uppgång av privata konkurser och stora prisras på den överhettade bostadsmarknaden i USA.

Bolånekrisen förvandlades snabbt till en bankkris som spred sig över världen, då den höga avkastningen hade gjort subprimelån i USA till ett populärt inslag i portföljen på många håll.

Redan under 2007 började bankerna dra öronen åt sig. I april ansökte New Century, störst i USA på subprimelån, om konkursskydd. De följande månaderna drogs flera banker och bolåneinstitut med och under 2008 var den bredare finanskrisen ett faktum.

Som symbolstart för den globala krisen blir konkursen för USA:s fjärde största investmentbank Lehman Brothers den 15 september 2008.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons