Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kristersson har kvar hopp om snabbt Natointräde

Statsminister Ulf Kristersson (M) har inte gett upp hoppet om att Sverige blir Natomedlem till toppmötet i Vilnius.
– Jag tror vi har goda förutsättningar fortfarande, men kan inte lova något, säger han till TT.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery

Turkiska medier publicerade i går intervjuer med president Recep Tayyip Erdogan, som bland annat uppgav att Sverige inte kan räkna med en turkisk ratificering av svenskt Natomedlemskap till Vilniustoppmötet den 11-12 juli.

TT: Innebär det att hoppet är ute nu?

Annons

– Det är väldigt svårt att värdera. Vi har alltid tyckt att Vilnius är en naturlig tidpunkt – inför eller under Vilniusmötet, säger Kristersson.

Han pekar på att det var bra att samtalen med Turkiet om genomförandet av det avtal som slöts förra sommaren kommit igång igen i går.

– Det var bra samtalston i det här mötet.

Kristersson upprepar att Sverige anser att man uppfyllt det man lovat Turkiet att göra, bland annat när det gäller att bekämpa terrorism, och att Sverige är en långsiktig partner som kommer att fortsätta leva upp till avtalet.

Han pekar också på att Sverige har alla andra Natoländers stöd, men att det är Turkiet som bestämmer när och om de vill ratificera.

– Jag ser fram emot Vilnius. Jag tror vi har goda förutsättningar fortfarande. Men jag kan inte lova något för det är bara Turkiet som kan fatta de besluten, säger Kristersson.

TT: Men Erdogans uttalande i går var väl ett negativt besked?

– Jag tänker inte tolka sådant. Varje land har sina beslut att fatta, säger Kristersson.

– Ytterst är det en ratifikation som vi väntar på. Jag är helt övertygad om att den kommer att ske förr eller senare. Ju förr desto bättre.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons