Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kristerssons löfte: Inga höjda skatter

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se ett stopp för skattehöjningar kommande mandatperiod om han får bilda regering.
Politik • Publicerad 4 juli 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller sitt tal i Almedalen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller sitt tal i Almedalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Inga nya skatter får införas och det samlade skattetrycket ska inte öka, förrän vi vet att alla de skatter vi redan betalar verkligen går till det de ska, säger han samtidigt som några regnmoln drar in över Visby.

Med en Moderatledd regering blir det ingen fastighetsskatt, inget borttaget ränteavdrag.

Annons

– Min regering kommer inte tvinga människor från hus och hem.

Men Kristersson lovar inte bara att inte höja några skatter. Han lovar också skattesänkningar. Framför allt är det skatten på investeringssparkonton, ISK, och skatten för de med lägre inkomster som ska sänkas "så att det lönar sig bättre att jobba".

Han kan dock inte lova, vilket Moderaterna annars gärna gör, att det blir generella skattesänkningar.

– Det är rätt, jag lovar inga breda skattesänkningar under den här svåra ekonomiska situationen, säger han.

Bönder och barn

Moderaterna vill också sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå på 6 procent. Just nu ligger den på omkring 30 procent för diesel.

– Så att svenska bönder inte slås ut när de försöker hålla öppna landskap. Så att barnfamiljer utanför storstäderna har råd med något mer än bara bensin och elräkningar.

Statsministerkandidaten pekar på den sittande regeringen, som han hävdar har höjt 46 skatter under mandatperioden, och "vänsterkartellen" som enligt Kristersson blickar mot att höja skatter på alltifrån drivmedel till fastigheter.

På frågan varför han tar upp just fastighetsskatten, när regeringen sagt nej till den, hänvisar han till att Socialdemokraterna har Miljöpartiet och Vänsterpartiet att ta hänsyn till. Samtidigt har vissa S-distrikt och LO krävt återinförd fastighetsskatt.

Han uppmanar också kommuner att inte höja kommunalskatten.

För att finansiera statens utgifter vill han att de pengar som används går till grundläggande saker och inte förslösas. Det grundläggande är den inre och yttre säkerheten, bland annat.

Plånboksval

Annons

Valet i höst blir ett plånboksval, enligt Kristersson, som efterlyser besked.

– Vilka skatter kommer höjas om S, MP, C och V ska förhandla gemensam budget? Vilken syn på arbete, företagande och äganderätt får en regering där ett svagt C ska förhandla med ett dubbelt så stort V? Och där MP har veto i alla de stora frågorna, frågar Kristersson och vänder sig särskilt till ett parti:

– Centern måste nu lämna besked: går ni till val på att sitta i en S-regering – tillsammans med V och MP? Eller går ni till val på att stödja en S-regering med V och MP?

Hyllar SD

I en intervju i Sveriges Radio på morgonen upprepade Ulf Kristersson att han tänker bild en regering med KD, men öppnade även för att Liberalerna kan ingå i den. Däremot ska SD inte sitta i en regering.

– Det säger inte jag för att förnedra utan det säger jag av praktiska skäl, sade han i intervjun.

I sitt tal hyllade han däremot SD.

– Inget annat parti har som Sverigedemokraterna – i stark motvind – stått upp för att vi inte kan öka invandringen, om vi ska ha en chans att klara integrationen, säger Kristersson.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons