Nyheter

Hetsen mot public service oroar

Nyheter Artikeln publicerades
Anders Nilsson Sydöstran
Foto: Mattias Mattisson
Anders Nilsson Sydöstran

Det blev en hetsig debatt om public service vid Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro för ett par veckor sedan. En motion om att att banta SVT och Sveriges Radio rejält var nära att gå igenom.

Sverigedemokraterna landade till slut i att partiet vill skära ner på verksamheten och slå samman tre public servicebolag till ett. En av de aktiva i debatten var Christopher Larsson, SD:s gruppledare i Karlskrona. Han gick upp i talarstolen och sa att P4 Blekinge är ”nedlusat av vänsterliberaler”. För detta fick han stå till svars i en debatt med P4 Blekinges kanalchef Peppe Alfiero, som undrade hur han visste vad journalisterna på lokalradion röstade på.

Christopher Larsson hänvisade till forskning från Göteborgs universitet som slog fast att fler än hälften av Sveriges Radios medarbetare är miljöpartister.

– Studien är åtta år gammal och starkt ifrågasatt, påpekade Peppe Alfiero och tillade att han inte har en aning om vad hans medarbetare röstar på, om de överhuvudtaget röstar.

Christopher Larsson hänvisade också till egen erfarenhet, då han anser sig ha varit utsatt med för ett mediedrev bland annat i samband med åtalet om hets mot folkgrupp. Ett åtal han för övrigt senare friades från.

Moderaterna i Stockholm har ju exempelvis föreslagit att public service helt ska avskaffas. Och både M och KD hade vissa invändningar när ett nytt sändningstillstånd klubbades i riksdagen.

Eftersom det var radion som diskuterades, tog parterna inte upp ett annat av hans uttalanden från kongressen, nämligen att den dagen Sverigedemokraterna tillsätter en kulturminister ska den personen ”in med storsläggan och rensa på SVT”.

Man undrar hur det ska gå till rent praktiskt. Men eftersom SD nu är största partiet i södra Sverige ligger väl det inom räckhåll att blir verklighet. Den som lever får se.

En fundering i sammanhanget är att ”vänsterliberal” är ett så kraftfullt skällsord. Det används ganska svepande men kan tänkas omfatta socialliberaler och närbesläktade åskådningar som Socialdemokraterna - eller kanske snarare alla partier som inte är uttalat konservativa. Alltså i ganska stor utsträckning krafter som varit med om att bygga upp Europa efter andra världskriget.

Tillbaka till aversionen mot public service. Den oroar mig. Moderaterna i Stockholm har ju exempelvis föreslagit att public service helt ska avskaffas. Och både M och KD hade vissa invändningar när ett nytt sändningstillstånd klubbades i riksdagen.

Jag håller helt med om det som Dagens nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev i veckan: Vi måste försvara SVT och Sveriges Radio innan det är för sent.

För i grunden handlar det inte om ett hot mot public service utan mot all fri och oberoende journalistik.

Trevlig helg!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.