Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kritiska artiklar smögs in på rysk sajt

Minst 30 artiklar med kritik mot Rysslands invasion av Ukraina och regeringens åtgärder mot kritiska röster publicerades på en Kremlvänlig nyhetssajt på segerdagen.
Två ryska journalister uppges ligga bakom kuppen.
Ryssland • Publicerad 10 maj 2022
Många samlades för att fira segerdagen i Moskva på måndagen. Samma dag publicerades en mängd Kremlkritiska artiklar på en av landets största nyhetssajter.
Många samlades för att fira segerdagen i Moskva på måndagen. Samma dag publicerades en mängd Kremlkritiska artiklar på en av landets största nyhetssajter.Foto: Denis Tyrin/AP/TT

Den populära Kremlvänliga nyhetssajten Lenta fylldes med Kremlkritiska artiklar på måndagen. De innehöll bland annat kritik mot president Vladimir Putins användande av segerdagen på måndagen för att rättfärdiga invasionen av Ukraina. Artiklarna togs bort nästan omedelbart.

Ekonomireportrarna Egor Poljakov och Alexandra Mirosjnikova, som uppges ligga bakom kuppen, hävdar i texterna bland annat att företrädare för ryska myndigheter ljuger för anhöriga till soldater som miste livet när flaggskeppet Moskva sjönk, skriver CNN.

"Paranoid diktator"

Annons

Egor Poljakov säger i en intervju att Putins tal på segerdagen, där han rättfärdigade Rysslands invasion av Ukraina, inte är vad dagen ska handla om.

– Vanliga människor dör, fredliga kvinnor och barn dör i Ukraina. Med tanke på retoriken vi har sett kommer det här inte att upphöra. Vi kunde inte acceptera det här längre. Det här var det enda rätta vi kunde göra, säger han till The Guardian.

Bland annat kallas Vladimir Putin en "ynklig paranoid diktator" i texterna, där han anklagas för att föra det "blodigaste kriget under 2000-talet".

– Vi var tvungna att göra det i dag. Vi ville påminna alla om vad våra förfäder verkligen kämpade för på denna vackra segerdag – för fred, säger Poljakov.

"Ta en skärmdump"

I början av alla artiklar fanns samma rader:

"Friskrivningsklausul: Detta material är inte godkänt av staten, därför kommer presidentadministrationen att radera det … Med andra ord: Ta en skärmdump genast, annars hinner det raderas."

De två reportrarna avslutade med att skriva att de nu söker jobb, advokater och antagligen politisk asyl.

I mars meddelade statsduman att den som "medvetet publicerar falsk information" om den ryska militären kan straffas med upp till 15 års fängelse. Det kan bli ännu hårdare straff om spridningen bedöms få allvarliga konsekvenser.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om den nya lagen i sista stycket.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons