Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Marknaden: Det blir mycket högre styrränta

Redan ovanligt höga boräntor kan ta fart i uppåt till nya höjder i år.
Den svenska kronan tar rejält stryk i en ny våg av räntefrossa som sveper över marknaden. Och på marknaden räknar allt fler med nya stora höjningar av Riksbankens styrränta.
Ekonomi • Publicerad 8 mars 2023
Riksbankschef Erik Thedéen kan pressas att ta rygg på USA:s centralbank med flera dubbelhöjningar till för att få bukt på inflationen. Arkivbild.
Riksbankschef Erik Thedéen kan pressas att ta rygg på USA:s centralbank med flera dubbelhöjningar till för att få bukt på inflationen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I prissättningen på räntemarknaden pekar det just nu mot en topp för styrräntan på 4 procent i september – alltså 100 punkter (1 procentenhet) upp från dagens räntenivå på 3 procent, visar en rapport från storbanken SEB.

Inkommande data avgör

Som en jämförelse låg styrräntan för bara ett år sedan på 0 procent.

Annons

Riksbankschefen Erik Thedéen och hans direktion har hittills sagt att de räknar med att styrräntan måste höjas med 25 eller 50 punkter till i april, men har efter det inga ytterligare räntehöjningar i sin så kallade räntebana. Budskapet är dock att inkommande data avgör behovet av framtida räntehöjningar.

Skulle styrräntan höjas med 100 punkter och boräntorna hänga med uppåt lika mycket skulle det öka räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 2 500 kronor per månad före ränteavdrag.

Kronan fick en rejäl smäll när USA:s centralbankschef Jerome Powell, i en utfrågning i senaten i USA i tisdags, flaggade för att det kan krävas en ny runda ovanligt stora räntehöjningar för att få bukt med inflationen i USA.

Kronan föll snabbt cirka 15 öre mot euron och nästan 30 öre mot dollarn under tisdagens handel. Och i onsdagens handel går det i sidled.

Utvecklingen innebär att hela den kronförstärkning som följde på den nya riksbankschefen Erik Thedéens första räntebesked för en månad sedan nu har raderats ut.

"Det finns en koppling"

En svagare krona gör svensk import av varor och tjänster som betalas i utländsk valuta dyrare, vilket via producentpriserna kan spridas till konsumentpriser och inflationen i Sverige. Denna prisbildningsmekanism ser i inflations- och räntechocken som präglar svensk ekonomi just nu ut att vara starkare än vanligt, enligt Thedéen.

– Det finns en koppling mellan växelkurs och inflation. Den kopplingen kan vara starkare nu när (kronan) varit svag så länge, sade han exempelvis i samband med ett besök på Västsvenska handelskammaren i Göteborg i veckan.

Förutom räntehöjningar kan kronan få stöd av Riksbankens försäljning av statsobligationer ur sin stödköpsportfölj. På den fronten har Thedéen redan flaggat för att man kommer att sälja obligationer för tre miljarder kronor per månad från och med april.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons