Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kroppens celler kan mutera coronaviruset

Kroppens celler kan bekämpa coronaviruset genom att mutera det och göra det mindre skadligt. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.
Coronavirus • Publicerad 11 februari 2022
Våra kroppar kan göra coronaviruset mindre farligt genom att skapa mutationer.
Våra kroppar kan göra coronaviruset mindre farligt genom att skapa mutationer.Foto: 
Johan Ringlander, doktorand i virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Johan Ringlander, doktorand i virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.Foto: Göteborgs universitet

Att det nya coronaviruset kan mutera och bli antingen mildare eller elakare har nog inte undgått någon under pandemin.

Men nu visar en studie från Göteborgs universitet hur våra egna celler kan ge upphov till mutationer för att ge oss ett slags skydd mot sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19.

Annons

Forskarna har analyserat runt 288 000 virusstammar som hittats i blodprover från patienter i Europa som var sjuka i covid-19 under 2020.

Genom att kartlägga mutationsmönstret hos virusstammarna har forskarna sett att ett speciellt enzym som finns på insidan av våra cellers yttre hölje, membran, kan skapa mutationer som gör viruset sämre på att föröka sig.

Det talar för att enzymet, som kallas ADAR1, utgör en slags skyddsmekanism som kroppen använder för att begränsa coronavirusets spridning i kroppen. Det berättar Johan Ringlander, doktorand i virologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Kan gynna viruset

Tidigare forskning har pekat på att enzymet även kan påverka andra liknande virus, bland annat influensa och hepatit C, enligt Johan Ringlander.

– Det nya är att det fungerar mot coronavirus, vilket vi inte vetat förut, säger han.

Tidigare forskning har pekat åt olika håll när det gäller om mutationerna orsakade av ADAR1-enzymet gynnar virusspridningen eller motverkar den.

Enligt den nya studien fungerar de alltså oftast som en broms. Men inte alltid.

– För det mesta verkar det som att dessa mutationer är dåliga för viruset. Men ibland verkar det kunna ge en variant som kan föröka sig och sprida sig i samhället, säger Johan Ringlander.

Spreds första sommaren

Det är troligen vad som hänt under sommaren 2020. Analysen av virusstammarna visade nämligen att mutationer orsakade av det aktuella enzymet framför allt förekom under pandemins första sommar, då smittspridningen och dödligheten i covid-19 var relativt låg i Europa.

– Det tolkar vi som att de flesta mutationer orsakade av ADAR1 gör viruset svagare och därmed mindre konkurrenskraftigt. Och att det inte klarar sig under perioder när det sprids virusvarianter som är mer smittsamma, till exempel deltavarianten, säger Johan Ringlander.

Annons

Forskarna ska nu gå vidare och undersöka om skyddsmekanismen fungerar hos flera sorters virus.

Den nya studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

FAKTA Virusets förökning

När sars-cov-2, som orsakar covid-19, förökar sig i luftvägarna uppstår en inflammation. Det leder bland annat till att enzymet ADAR1 aktiveras i cellerna.

Det gör i sin tur viruset får svårare att föröka sig och att det blir mindre benäget att infektera andra celler.

Källa: Sahlgrenska akademin.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons